Porošenko vyhovel USA, zbavil sa Viktora Šokina

Justičná vojna na Ukrajine má ďalšiu „obeť". Parlament v utorok aj z iniciatívy prezidenta Petra Porošenka odvolal generálneho prokurátora Viktora Šokina.

30.03.2016 09:45
tymošenková Foto: ,
Julia Tymošenková, bývalá ukrajinská premiérka a dnes opozičná líderka, počas utorkového rokovania parlamentu, ktorý oficiálne odvolal generálneho prokurátora Viktora Šokina, prechádza popri tribúne snemovne. Už tradične je na nej portrét Nadeždy Savčenkovej, v Rusku odsúdenej príslušníčky nacionalistického práporu Ajdar.
debata (71)

Za návrh hlasovalo 289 z 339 prí­tomných poslancov. A to napriek tomu, že prezident dlho držal Šokinovi chrbát a odolával útokom kritikov, podľa ktorých bol práve generálny prokurátor prekážkou na ceste reforiem v justícii a v širšom zmysle v krajine vôbec.

Podľa opozičného poslanca Jurija Pavlenka si tak mohol Porošenko pred pracovnou cestou na jadrový bezpečnostný summit vo Washingtone (30. 3. – 1. 4.) pribaliť do batožiny aj jednu zo splnených podmienok Washingtonu. Ten totiž očakáva jasné zmeny v presadzovaní toľko skloňovaných ukrajinských reforiem. Ako pripomína agentúra AP, Američania opakovane vyzývajú Kyjev na reformu ukrajinskej generálnej prokuratúry. Podľa mnohých protikorupčných aktivistov totiž jej vedenie nepresadzuje vládu zákona, ale svojím nekonaním umožňuje korupčné praktiky.

„Napriek rozhodnutiu poslancov však sotva možno očakávať nejaké kardinálne zmeny. Výmena na poste generálneho prokurátora je súčasťou zákulisnej hry v rámci mocenského systému," citujú agentúry poslanca Pavlenka z Opozičného bloku. Podľa neho ide o pokus prezidenta odpútať pozornosť od premiéra Jaceňuka, pod ktorým sa trasie stolička. Práve v utorok sa očakávala aj výmena na poste šéfa kabinetu, ktorým by sa mal následne stať terajší predseda parlamentu Volodymyr Hrojsman. Na jeho kandidatúre by sa však musela dohodnúť ešte nedávna existujúca vládna koalícia. Tymošenkovej Baťkivščina (Vlasť) však v utorok zmarila rozhovory, keď prišla s novými podmienkami. Podľa ukrajinského poslanca Pavlenka ťah so Šokinom bol však hlavne Porošenkovým politickým úklonom smerom k západnému partnerovi pred návštevou Washingtonu.

„Je to vnútropolitická hra. Žiaľ, všetko, čo sa deje okolo stoličky generálneho prokurátora a nového premiéra, podkopáva zvnútra základy štátu," dodal ukrajinský poslanec Pavlenko. Na politické zmeny čaká aj Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý práve nimi podmienil ďalšie pôžičky Kyjevu. „V opačnom prípade nebudú," pripomenul novinárom John Herbst, bývalý veľvyslanec USA na Ukrajine a dnes riaditeľ Euroázijského centra Atlantickej rady. MMF od Kyjeva očakáva už začiatkom apríla nového generálneho prokurátora, premiéra, ministrov financií a hospodárstva.

Pre Ukrajinu má však nadchádzajúci summit vo Washingtone veľký význam z viacerých dôvodov. Ako pripomína agentúra RIA Novosti, napríklad už v stredu má byť v Kongrese USA široká diskusia o Ukrajine. V rámci nej sa uskutočnia viaceré dvojstranné rokovania hláv krajín a šéfov vlád, ktoré sa zúčastnia aj na už spomínanom jadrovom bezpečnostnom summite.

Podľa viacerých odborníkov je summit pre Kyjev možnosťou získať zahraničné investície napríklad na pozadí tohtoročného 30. výročia černobyľskej tragédie, ako aj otázky spojenej s ochranou energetických objektov pred možnými teroristickými útokmi. Podľa agentúry nie je ani vylúčené, že Porošenko pripomenie aj Budapeštianske memorandum. Ako však upozornilo periodikum Forbes, „žiadny západný národ vrátane USA sa nepripravuje na vojnu s ruskou jadrovou mocnosťou pre Ukrajinu". Podľa novín nie je Ukrajina pre Západ až taká dôležitá, aby podnikol čosi v záujme akéhosi dôležitého obratu v prípade prístupu Ruska ku Krymu a Donbasu. „Američania ani Európania neprídu. Pre nich nastal čas dohody s Ruskom kvôli Ukrajine," dodáva Forbes.

Dianie súvisiace s Ukrajinou

  • Podľa Vadima Pristajka z ukrajinského ministerstva zahraničia stretnutie prezidentov Porošenka a Obamu počas pracovnej návštevy USA „nie je zatiaľ na programe, aj keď si to želáme".
  • V súvislosti s pondelkovou streľbou v budove Kapitolu, sídle Kongresu USA vo Washingtone, bol z bezpečnostných dôvodov obmedzený počet záujemcov o prejav prezidenta Porošenka, ktorý sa mal uskutočniť v utorok neskoro večer.
  • Parlamentná frakcia Blok Petra Porošenka v utorok oficiálne navrhla na post ukrajinského premiéra terajšieho predsedu parlamentu Volodymyra Hrojsmana.
  • Na oficiálnej internetovej stránke ukrajinského prezidenta zaregistrovali petíciu, ktorej autor navrhuje „likvidovať ruské družice v prípade, že Moskva odmietne platiť za ich prelet ponad Ukrajinu". Do utorka ju podpísali dvaja. Potrebných je však 25-tisíc podpisov, aby sa návrhom zaoberala hlava štátu.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko #Viktor Šokin