FBI pomáha Belgicku dešifrovať dáta z notebookov

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) na žiadosť belgických kolegov skúma dáta z notebookov, ktoré boli zrejme použité pri plánovaní minulotýždňových útokov v Bruseli. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne zdroje v USA.

30.03.2016 09:49
brusel, belgicko, Foto:
Posilnená bezpečnosť po teroristických útokoch – vojaci strážia vchod hlavnej železničnej stanice v Bruseli. Atentáty na letisku a v metre boli najstrašnejšou tragédiou v Belgicku od čias druhej svetovej vojny.
debata

Denník Wall Street Journal informoval, že belgické úrady sa obrátili na vládu USA so žiadosťou o pomoc pri vyšetrovaní bruselských atentátov. Denník tiež konštatoval, že Belgicko začalo aktívnejšie zdieľať informácie týkajúce sa útokov z 22. marca. Zaslalo napríklad do USA kópie dát z mobilných telefónov a pevných diskov notebookov, ktorých analýza je súčasťou prebiehajúceho vyšetrovania.

Spravodajská televízia RTL informovala, že v notebooku nájdenom počas razie v byte na ulici Rue Max Roos v bruselskej štvrti Schaerbeek sa našli zašifrované informácie o prístupe k sídlu belgického premiéra a k americkému veľvyslanectvo v Bruseli. RTL tiež uviedla, že pomoc pri dešifrovaní týchto dát belgickým vyšetrovateľom poskytla americká FBI.

Medzi obeťami z Bruselu bol aj jeden Poliak

Poľské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že medzi obeťami minulotýždňových teroristických útokov v Bruseli je aj občan Poľska. Ďalší traja Poliaci, ktorí utrpeli zranenia pri bombových výbuchoch, sa stále nachádzajú v nemocnici, citovala ministerstvo poľská tlačová agentúra PAP.

Belgická prokuratúra v utorok uviedla, že identifikovaných bolo všetkých 32 osôb zabitých pri útokoch na bruselskom letisku a stanici metra. Belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková v ten istý deň na Twitteri napísala, že pri útokoch zahynulo 32 ľudí a 340 utrpelo zranenia.

Dvaja samovražední atentátnici sa 22. marca odpálili na bruselskom letisku Zaventem a tretí atentátnik v metre neďaleko sídiel Európskeho parlamentu, Európskej komisie a Rady Európskej únie. Zodpovednosť za útoky prevzala extrémistická organizácia Islamský štát.

debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Bruseli