Do Českej republiky prichádzajú čínske investície za 3,5 mld. eur

Jednou zo vstupných brán Číny na trhy Európskej únie sa stala susedná Česká republika. Deklaráciu o vzájomnej spolupráci medzi obidvoma štátmi včera na Pražskom hrade podpísali prezident Českej republiky Miloš Zeman a prezident Čínskej ľudovej republiky Si Ťin-pching.

30.03.2016 14:00
Česká republika, Čína, Miloš Zemna, Si Ťin-pching Foto:
Obrovské čínske investície v Európe dostali v Prahe zelenú. Dohodu podpísali český prezident Miloš Zeman a čínsky prezident Si Ťin-pching.
debata (14)

Dohoda je odrazovým mostíkom pre veľké investície v oblasti energetiky, financií, cestovného ruchu, technológií, leteckého priemyslu, výstavby infraštruktúry a bytov.

„Keď som odhadoval, že objem čínskych investícií bude v tomto roku 45 miliárd korún (1,66 miliardy eur), hlboko som sa zmýlil. Je to len na tento rok 95 miliárd (3,5 miliardy eur),“ povedal český prezident Miloš Zeman po podpise deklarácie. Zároveň spomenul, že investície pôjdu aj opačným smerom. „Vážim si to, že najväčšia česká firma, automobilka Škoda, v najbližších rokoch investuje 60 miliárd korún (2,22 miliardy eur) do výstavby závodov v Číne,“ dodal Zeman.

V Európskej únii deklaráciu o strategickej spolupráci s Čínskou ľudovou republikou už podpísali aj Poľsko, Nemecko a Veľká Británia. No jedine v Českej republike a vo Veľkej Británii dohodu o zlepšovaní vzájomných vzťahov podpísal osobne čínsky prezident. Pre Čínu sú osobné vzťahy vrcholových politikov kľúčové pre uzatváranie partnerstiev. „Podpísaná politická deklarácia vytvorí rámec pre obojstranné výhodné rozvíjanie vzájomných obchodných vzťahov,“ uviedol čínsky prezident Si Ťin-pching. Následne potvrdil záujem o realizovanie obrovských investícií v oblasti jadrovej energetiky a rozvíjania spolupráce v oblasti financií. Presné detaily verejnosti predstavia už dnes počas biznis fóra v Prahe na Žofíne. Je možné, že investície budú mať priamy alebo nepriamy presah aj na Slovensko.

Pri dohľade nad čínskym finančným trhom v najbližších rokoch budú pomáhať odborníci z Českej národnej banky. „Širšia spolupráca sa bude týkať napríklad výmeny informácií a dohľadu nad finančnou skupinou PPF, ktorá vlastní Home Credit,“ uviedol pre tlačovú agentúru ČTK guvernér Českej národnej banky Miroslav Singer. Home Credit pôsobí v Číne už od roku 2007. Ďalej sa spolupráca medzi českými a čínskymi odborníkmi z oblastí financií zameria na hľadanie možných riešení prípadnej krízy bánk. V Českej republike nedávno začal pôsobiť najväčší čínsky finančný dom Bank of China a významná investičná spoločnosť China Energy Company Limited (CEFC). Koncern CEFC aktuálne rokuje o kúpe podielov vo finančných skupinách Penta a J&T, ktoré pôsobia v slovenskej energetike, zdravotníctve, hotelierstve, maloobchode, cestovnom ruchu či médiách.

Spolupráca s Čínou má aj odvrátenú stranu mince. Podľa informácií agentúry AP sa Čína stáva medzinárodným centrom pre legalizovanie príjmov drogových kartelov, zločineckých gangov a podvodníkov z celého sveta. Tlačová agentúra sa v správe odvoláva na policajné vyšetrovanie a súdne dokumenty z Európy a zo Spojených štátov. Čínske ministerstvo zahraničných vecí v reakcii uviedlo, že Peking „kladie veľký dôraz“ na boj proti trestným činom, ako je pranie špinavých peňazí, a pracuje na posilnení medzinárodnej spolupráce. „Čína nie je, nebola ani nikdy nebude centrom prania špinavých peňazí,“ vyhlásilo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Minulý týždeň Čínu za slabú spoluprácu v oblasti odhaľovania nelegálnych príjmov oficiálne kritizovalo Ministerstvo vnútra Spojených štátov amerických. Ešte v roku 2015 americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo troch Kolumbijčanov pôsobiacich v čínskom meste Kuang-čou z riadenia globálnej siete pre pranie špinavých peňazí. Pomocou nej mali údajne preprať vyše 5 miliárd dolárov patriacich španielskym a mexickým drogovým kartelom.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Česko #Čína