Rusko poprelo, že vedie tajné rokovania o výmene Savčenkovej

Rusko nevedie žiadne tajné rokovania o výmene odsúdenej Ukrajinky Nadi Savčenkovej. Novinárom v Moskve to povedal nemenovaný zdroj z ruského ministerstva zahraničia. Savčenková bola napriek protestom Kyjeva a jeho západných spojencov odsúdená na 22 rokov za údajný podiel na smrti dvoch ruských novinárov. V Rusku i na Ukrajine sa teraz špekuluje o jej výmene.

30.03.2016 11:46
Naďa Savčenková, Ukrajina, protest Foto: ,
Ľudia počas protestu držali fotky ukrajinskej pilotky Nadi Savčenkovej pred ruským veľvyslanectvom v Kyjeve.
debata (44)

„Polemika o variantoch jej výmeny a zákulisných hrách je otvorená lož, ktorej cieľom je udržať pri živote informačnú kampaň," citovala diplomatický zdroj agentúra TASS. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov po vynesení verdiktu upozornil, že výmena Savčenkovej je možná len na priamy pokyn prezidenta Vladimira Putina.

Ruský súd poslal Savčenkovú za mreže 22. marca. Preukázalo sa údajne, že ukrajinská letkyňa naviedla na východe Ukrajiny mínometnú paľbu do priestoru, kde sa nachádzali ruskí novinári Igor Korneljuk a Anton Vološin. Obaja zahynuli. Savčenková vinu popiera a tvrdí, že ju do Ruska unesli.

Podľa ukrajinských médií by Savčenkovú mohli vymeniť za bývalých príslušníkov ruskej armádnej rozviedky Jevgenija Jerofejeva a Alexandra Alexandrova, ktorých zadržali na východe Ukrajiny a teraz pred ukrajinským súdom čelia obžalobe z podnecovania terorizmu.

V ruských médiách sa objavila správa, že Moskva chce vymeniť väznenú Ukrajinku za skupinu Rusov odsúdených v zahraničí, medzi ktorými majú byť aj Viktor But a Konstantin Jarošenko. Buta v USA v roku 2012 odsúdili na 25 rokov za obchodovanie so zbraňami, bývalý pilot Jarošenko si od roku 2011 v americkom väzení odpykáva trest 20 rokov za pašovanie piatich ton kokaínu.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Naďa Savčenková