AP: USA vyšlú na východ Európy plne vyzbrojenú brigádu, do SR zatiaľ nie

Spojené štáty začiatkom budúceho roka rozmiestnia vo východnej Európe útvar o veľkosti brigády s plnou výzbrojou.

30.03.2016 13:20 , aktualizované: 17:42
debata (713)

Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na činiteľa Pentagonu. Doteraz sa predpokladalo, že jednotka bude na východe kontinentu využívať výcvikovú výzbroj, ktorú tam už rozmiestnili. Dislokácia počíta s umiestnením vojsk v šiestich východoeurópskych štátoch, Slovenská republika medzi nimi nie je.

Zmenu v scenári rozmiestnenia amerických ozbrojených síl majú podľa AP oficiálne oznámiť v priebehu dňa.

Brigáda o sile 4 500 mužov má na východ Európy doraziť vo februári 2017, uviedla agentúra. Jej prítomnosťou chce Washington vyslať signál podpory spojencom, ktorí majú obavy z rastúcej agresivity Ruska. Moskva má podľa amerického ministerstva obrany pochopiť, že akákoľvek agresia proti spojencom USA je nemysliteľná.

Nové plány počítajú s tým, že doterajšiu výzbroj, ktorú umiestnili vo východnej Európe, odošlú do USA na opravu a modernizáciu. Brigáda, ktorá príde vo februári, si so sebou privezie robustnejšie, modernejšie vybavenie. Podľa AP je reč o desiatkach ťažkých vozidiel, tankoch a ďalšom zariadení.

Rozhodnutie má podľa AP rozptýliť obavy európskych spojencov. Vyvolali ich vraj povesti o tom, že USA z Európy chcú stiahnuť vojenské zariadenia a obmedziť spojeneckú podporu.

Súčasťou plánov má, naopak, byť nielen rozmiestnenie novej bojovej techniky, ale aj nasadenie moderného komunikačného zariadenia vrátane rádiových vysielačiek, počítačov a ďalších prístrojov.

Plán vychádza z rozšírených rozpočtových schém Pentagonu, ktoré počítajú so štvornásobným zvýšením výdavkov na udržiavanie amerických vojsk v Európe. Zvýšenú vojenskú prítomnosť signalizoval opakovane počas svojich európskych ciest americký minister obrany Ashton Carter.

Vlani v júni Carter pri návšteve Estónska uviedol, že USA rozmiestnia asi 250 tankov, obrnených vozidiel a ďalšieho zariadenia do šiestich krajín bývalého sovietskeho bloku. Prinajmenšom dočasne jednotky rozmiestnia v Bulharsku, Rumunsku, Poľsku a pobaltských krajinách Litve, Lotyšsku a Estónsku.

USA doteraz v Európe trvalo udržujú dve armádne brigády. Nové rozhodnutie znamená, že na kontinente fakticky rozmiestnia tretiu brigádu, ktorej príslušníci budú pravidelne a kontinuálne rotovať každých zhruba deväť mesiacov.

V tohtoročnom rozpočte Pentagónu uvoľnili na vyslanie nových amerických vojakov do Európy sumu 780 miliónov dolárov, do budúceho roka sa počíta so sumou 3,4 miliardy dolárov, uviedla AP.

Do Litvy a Lotyšska prídu aj nemeckí vojaci

Viac ako 600 nemeckých vojakov sa tento rok zúčastní na výcviku a manévroch v Litve. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na litovské ministerstvo obrany.

Prví príslušníci Bundeswehru prídu do tejto pobaltskej republiky v stredu, pričom ich umiestnia na základni Rukla. Do 9. apríla ich doplní takmer 300 príslušníkov nemecko-francúzskej brigády.

Nemeckí vojaci nebudú v letných mesiacoch chýbať ani v susednom Lotyšsku. Podľa informácií rezortu obrany v Rige tam v júli očakávajú asi 250 nemeckých vojakov, ktorí na tri mesiace posilnia východné krídlo Severoatlantickej aliancie (NATO).

Pretrvávajúca kríza na Ukrajine zosilňuje znepokojenie pobaltských republík. Nemecko a ďalší spojenci z NATO preto výrazne zvýšili svoju prítomnosť v regióne.

713 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #armáda #Pentagon #východná Európa