Francúzsky prezident sa vzdal kontroverznej ústavnej reformy

Francúzsky prezident François Hollande oznámil, že prestane presadzovať kontroverznú zmenu ústavy, ktorá by umožnila odoberať občianstvo usvedčeným teroristom.

30.03.2016 14:56
François Hollande Foto: ,
Francúzsky prezident François Hollande.
debata (5)

Informovali o tom svetové tlačové agentúry. Dôvodom je odpor opozičných poslancov a senátorov, ktorí údajne nie sú ochotní pristúpiť na kompromis.

„Časť opozície sa k zmene ústavy stavia odmietavo,“ uviedol prezident Hollande po zasadnutí kabinetu. „Rozhodol som sa túto debatu ukončiť,“ dodal. Národné zhromaždenie ovláda vládna ľavica, v senáte má väčšinu väčšinu opozičná pravica.

Plán na ústavnú zmenu, ktorá by umožnila odobrať francúzske štátne občianstvo usvedčenému teroristovi, ktorý má okrem neho aj pas iného štátu, oznámil Hollande v reakcii na minuloročné novembrové atentáty v Paríži. Navrhovaná reforma počítala aj s možnosťou jednoduchšieho a rýchlejšieho vyhlasovania výnimočného stavu v krajine.

Proti návrhu sa stavali predovšetkým poslanci Ľavicového frontu, rebeli v Socialistickej strane, časť skupiny ekologistov a niekoľko desiatok republikánskych poslancov, ktorí reformu označili za „zbytočnú a nebezpečnú“.

Na protest proti plánovanému odnímaniu štátneho občianstva kabinet premiéra Manuela Vallsa opustila koncom januára ministerka spravodlivosti Christiane Taubiraová. Osudnou sa však nakoniec novele stala podľa AFP neschopnosť pravicových a ľavicových poslancov zhodnúť sa na kompromisnej podobe textu.

Odporcovia návrhu kritizovali predovšetkým fakt, že by vznikli dve nerovnoprávne skupiny občanov. Ľudia s dvojitým občianstvom by o svoj francúzsky pas mohli prísť, zatiaľ čo ľudia, ktorí majú len francúzske občianstvo, nie.

Pri atentátoch z 13. novembra 2015 skupina prevažne francúzskych a belgických islamistov arabského pôvodu povraždila 130 ľudí a ďalších najmenej 350 osôb zranila. Vo Francúzsku odvtedy platí výnimočný stav.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Francois Hollande #štátne občianstvo #útoky v Paríži