Britský minister: Rusko je hrozbou pre všetky štáty

Britský minister zahraničia Philip Hammond pri návšteve Tbilisi označil správanie Ruska na medzinárodnej scéne za hrozbu, pretože Moskva podľa neho pohŕda pravidlami.

30.03.2016 21:58
Philip Hammond Foto: ,
Britský minister zahraničia Philip Hammond.
debata (345)

„Rusko ignoruje všeobecne akceptované normy správania a porušuje pravidlá medzinárodných vzťahov. To predstavuje hrozbu a výzvu pre nás všetkých,“ povedal Hammond novinárom.

Gruzínsko v auguste 2008 zviedlo s Ruskom krátku vojnu o separatistické provincie Abcházsko a Južné Osetsko. Ich nezávislosť však okrem Moskvy a hŕstky ruských spojencov svet neuznáva. Gruzínsko označuje Abcházsko a Južné Osetsko, kde sú rozmiestnení ruskí vojaci, za okupované územia.

„Nezabudli sme, že konflikty v Abcházsku a Južnom Osetsku zostávajú nevyriešené. Veľká Británia zostáva verná myšlienke nezávislosti a územnej celistvosti Gruzínska. Británia jasne hovorí, že krajiny ako Gruzínsko majú mať možnosť vybrať si svoju budúcnosť samy, bez vonkajšieho vplyvu,“ povedal podľa stanice BBC Hammond.

V Gruzínsku rokoval s premiérom Giorgim Kirikašvilim a navštívil ropovod, ktorý prevádzkuje britská spoločnosť BP.

Británia dôsledne kritizuje ruskú politiku za anexiu Kryme na jar 2014 a za nálety ruského letectva v Sýrii. Stiahnutie ruských síl Hammond nedávno prirovnal k situácii, keď manžel prestane biť svoju ženu.

Tbilisi však vyzval Rusko ku konštruktívnejšej úlohe na svetovej scéne a pripomenul, že rešpektovanie medzinárodných noriem je predpokladom k zlepšeniu spolupráce.

345 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Gruzínsko #Krym #Abcházsko #Philip Hammond #Južné Osetsko