Porošenko schválil sankcie proti Rusom za odsúdenie Savčenkovej

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dal zelenú na uplatnenie sankcií proti 84 ruským predstaviteľom, zapojeným do odsúdenia ukrajinskej dôstojníčky Nadi Savčenkovej a ukrajinského režiséra Olega Sencova v Rusku.

30.03.2016 22:38
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (54)

O podpísaní príslušného dekrétu informovala ukrajinská prezidentská kancelária. Na sankčnom zozname figuruje napríklad šéf ruských vyšetrovateľov Alexander Bastrykin, šéf tajnej služby FSB Alexander Bortnikov, prokurátorka z anektovaného Krymu Natalja Vladimirovna Poklonská či šéf separatistov z východoukra­jinského Luhanska Igor Plotnickij.

Sankcie spočívajú podľa agentúry Interfax v zákaze vstupu na Ukrajinu, prípadného zablokovania majetku či zákazu vývozu kapitálu a podobne.

Porošenko nariadil ministerstvu zahraničia informovať o sankciách Európsku úniu, Spojené štáty a ďalšie krajiny, aby prípadne zaviedli podobné opatrenia.

Sencova, ukrajinského režiséra a hlasného kritika ruskej anexie Krymu, v auguste 2015 odsúdili v Rusku za údajný terorizmus na 20 rokov väzenia, jeho spoločník Oleksandr Kolčenko dostal desať rokov.

Ukrajinskú dôstojníčku a poslankyňu Savčenkovú, ktorú obvinili z účasti na vražde ruských novinárov zabitých na východe Ukrajiny, poslal ruský súd tento mesiac za mreže na 22 rokov.

Porošenko už navrhol vymeniť Savčenkovú za dvoch Rusov zajatých v konflikte na východe krajiny. Moskva doteraz oficiálne nereagovala, no poprela tajné rokovania a zdôraznila, že všetko je v rukách prezidenta Vladimira Putina.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Petro Porošenko #Naďa Savčenková #Oleg Sencov