Belgický súd chce Abdeslama vydať do Francúzska

Belgický súd rozhodol, že Francúza Salaha Abdeslama, ktorého podozrievajú z podielu na novembrových útokoch v Paríži, by mali vydať do Francúzska.

31.03.2016 11:50 , aktualizované: 18:13
terorista, Salah Abdeslam, Foto:
Salah Abdeslam.
debata (2)

Uviedla to belgická stanica VRT s odvolaním sa na prokuratúru. Abdeslama tento mesiac v Belgicku zadržali. Vypočúvali ho priamo v prísne strážnej väznici v Brugách, kde je väznený.

Salah Abdeslam je jediný žijúci člen teroristických kománd, ktoré vlani v novembri útočili v Paríži. Prostredníctvom svojho advokáta oznámil, že chce, aby ho vydali do Francúzska, kde mieni spolupracovať s vyšetrovateľmi. Informovala o tom televízia i-Télé.

Francúzskeho občana Salaha Abdeslama zadržali 18. marca popoludní pri rozsiahlej protiteroristickej razii v bruselskej štvrti Molenbeek.

Na výsluchu povedal, že sa vlani 13. novembra plánoval stať jedným zo samovražedných útočníkov, ktorí sa odpálili v blízkosti národného štadióna Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis, svoje rozhodnutie však na poslednú chvíľu zmenil.

Terčmi útokov týchto džihádistických kománd boli ľudia sediaci večer na pouličných terasách niekoľkých kaviarní a reštaurácií v 10. a 11. parížskom obvode a návštevníci koncertu v rockovom klube Bataclan. Pri explóziách pri Stade de France prišiel o život jeden muž. Celkovo si tieto útoky vyžiadali 130 obetí na životoch a vyše 350 zranených.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útoky v Paríži #Salah Abdeslam