Clintonová má podľa poradcov zosilniť útoky na Trumpa

Vplyvní poradcovia a zámožní sponzori volebnej kampane Hillary Clintonovej sú presvedčení, že kandidátka na demokratickú nomináciu do boja o Biely dom by mala výrazne zostriť slovník a zosilniť útoky na Donalda Trumpa.

31.03.2016 13:49
Hillary Clintonová Foto: ,
Bývalá prvá dáma Hillary Clintonová.
debata (8)

Favorit republikánskej nominácie sa podľa nich nakoniec stane súperom Clintonovej a jeho kandidatúru treba považovať za vážnu hrozbu, napísal americký server Politico.

„Niektorí vodcovia Demokratickej strany sa spoliehajú na to, že Trump je nevolitelný. Čím viac ľudí tomu bude veriť, tým viac bude newyorský miliardár nebezpečný,“ citoval server Kena Martina, šéfa kampane Clintonovej v štáte Minnesota.

Podľa poradcov bývalej prvej dámy by sa Clintonová mala od Trumpa dôraznejšie dištancovať, no nemala by pristúpiť na výmenu urážok. „S človekom, ktorý nemá dostatok slušnosti, nemožno argumentovať, s ním každý prehrá,“ tvrdia poradcovia.

Clintonová sa zatiaľ sústreďuje na súboj s demokratickým protikandidátom Berniem Sandersom. Aktuálnym cieľom Clintonovej musí byť víťazstvo nad Sandersom a získanie nominácie, súdi bývalý demokratický guvernér Pensylvánie Ed Rendell. „Na Trumpa bude dosť času neskôr,“ vyhlásil.

Silnejšie útoky na Trumpa má vraj Clintonová v pláne. Jednou z prvých príležitostí budú dôležité demokratické a republikánske primárky v štáte New York, ktoré naplánovali na 19. apríla.

Podľa zverejnených prieskumov by tam mala Clintonová získať 54 percent hlasov, zatiaľ čo Sanders 42 percent. Na republikánskej strane je horúcim favoritom Trump s 56 percentami, Ted Cruz by mal získať 20 percent a John Kasich 19.

Zatiaľ však kampaň Clintonovej podľa expertov nie je dostatočná, v jej prejavoch a inzerátoch sa neobjavuje Trumpove meno a jej útoky nie sú dostatočne priamočiare.

Výnimkou je reakcia exministerky zahraničia na Trumpove stredajšie vyhlásenie o trestoch za nepovolené prerušenie tehotenstva. Trump najprv odporučil tresty pre Američanky, ktoré interrupciu podstúpia, neskôr svoj názor opravil a odporučil tresty pre lekára.

„Čo Donald Trump povedal, je poburujúce a nebezpečné. Vždy ma zarazí, za čo sa zasadzuje. Znovu ukázal, čo je za človeka,“ reagovala Clintonová.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #útoky #interrupcie #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby