IS podnecuje k útokom na úrad Merkelovej a letisko Kolín-Bonn

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila na internete obrázky, ktoré vyzývajú nemeckých moslimov na spáchanie podobných útokov, aké sa odohrali minulý týždeň v Bruseli.

31.03.2016 15:06
debata (27)

Za možné ciele označila úrad nemeckej kancelárky Angely Merkelovej či medzinárodné letisko medzi Kolínom nad Rýnom a Bonnom.

Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na správu monitorovacej skupiny SITE. Fotomontáže IS, ktoré prevzali mnohé nemecké média, sú doplnené heslami v nemčine. Tie majú podnecovať moslimov k násiliu voči „nepriateľom Alaha“.

Jedna z nich zobrazuje militanta, ako hľadí na budovu Letiska Kolín/Bonn, čo komentuje nápis: „To, čo dokázali Tvoji bratia v Belgicku, dokážeš aj Ty!“

Na inej fotomontáži vidieť Merkelovej berlínsky úrad v plameňoch, bojovníka IS a tank. Titulok znie: „Nemecko je bojiskom.“

Súčasťou ďalšej grafiky je vojenské lietadlo, ktoré médiá identifikovali ako stroj Tornado a ktoré využívajú nemecké sily. Na obrázku vidno zakrvavené tváre žien a detí, čo má zrejme predstavovať civilistov usmrtených podľa IS pri náletoch na územia obsadené touto skupinou. Výjav dopĺňa otázka: „Budeš ďalej smútiť alebo konečne začneš konať?“

Po sociálnych sieťach kolovalo v stredu celkovo päť takýchto fotomontáží, pričom všetky podľa SITE obsahovali značku mediálnej skupiny al-Furát spriaznenej s IS.

Nemecké médiá zverejnili taktiež videonahrávku IS, ktorá oslavuje útoky v Bruseli a je v nej aj trojsekundový záber letiska vo Frankfurte nad Mohanom, očividne prevzatý z nemeckej televízie.

Nemecká spolková kriminálna polícia, ktorá sleduje údajných militantov s nemeckými pasmi, ktorí sa vracajú zo Sýrie a Iraku, reagovala vyjadrením, že z uvedených obrázkov nevyplýva potreba prijímať dodatočné bezpečnostné opatrenia.

„Vieme o tomto materiáli a naši experti ho preverujú… Je zrejmé, že Nemecko je v hľadáčiku medzinárodného terorizmu a môžu sa odohrať útoky,“ povedala hovorkyňa kriminalistov s tým, že najnovšie hrozby IS nemenia doterajšie hodnotenie bezpečnostnej situácie.

Západoeurópske krajiny sú v stave vysokej ostražitosti po smrtiacich bombových útokoch v Bruseli z 22. marca, ku ktorým sa prihlásil IS. Šéf nemeckej kriminálnej polície Holger Münch po týchto udalostiach vyhlásil, že IS chce zrejme spáchať v Európe ďalšie „pôsobivé“ útoky v období, keď zažíva neúspechy na bojiskách v Iraku a Sýrii.

Po vlaňajších teroristických útokoch v Paríži sa Nemecko zapojilo do bojov medzinárodnej koalície proti IS v Sýrii, plní však iba podporné úlohy, ako sú pozorovacie a tankovacie lety.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #letisko #Angela Merkelová #IS #útoky v Bruseli