Nálety v Sýrii vraj zabili jedného z veliteľov IS

V severnej Sýrii zahynul pri nálete amerického bezpilotného lietadla jeden z veliteľov radikálnej organizácie Islamský štát (IS).

31.03.2016 20:14
debata (49)

Podľa organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv SOHR to bol Tunisan abú Hidža, ktorého vyslalo vedenie IS do Sýrie z Iraku.

SOHR tiež informovala o tom, že pri stredajšom nálete sýrskeho letectva na oblasť juhovýchodne od Damasku zahynulo najmenej 23 civilistov.

Abú Hidža vraj smeroval do provincie Halab a vodca IS abú Bakr Bagdádí ho poveril dohľadom nad bojom v tejto severnej časti Sýrie. Jeho automobil zasiahli v stredu večer v blízkosti Rakky, čo je sýrska bašta IS.

Šéf SOHR Rami Abdar Rahmán povedal, že členovia IS urputne bojujú o svoje pozície v Halabe už päť dní a že hrozí, že ich vytlačia do provincie Rakka.

Podľa SOHR pokračuje aj ofenzíva vládnych jednotiek v oblasti juhovýchodných predmestí Damasku, ktoré ovládajú povstalci. Stredajšie nálety v Dajr al-Asáfíre a Východnej Ghúte údajne zabili prinajmenšom 23 civilistov vrátane štyroch detí.

Podľa agentúry AP ide od začiatku platnosti čiastočného prímeria o jeden z najkrvavejších incidentov, pri ktorom umierali civilisti.

Prímerie platí v krajine od konca februára, nevzťahuje sa však na územie, ktoré ovládajú radikáli z Islamského štátu a fronty An-Nusra napojenej na Al-Káidu. Sýrska vláda tvrdí, že na predmestí Damasku operuje práve front An-Nusra.

Spojené štáty vedú medzinárodnú koalíciu, ktorá proti radikálom v Sýrii podniká letecké operácie od roku 2014. Minulý týždeň sa pri jednom z náletov podarilo zabiť Abdar Rahmána Kádúlího, ktorého považujú za muža číslo dva v rámci IS a na ktorého Spojené štáty vlani vypísali odmenu sedem miliónov dolárov.

„Vedenie IS je oslabené, tie likvidačné akcie by nebolo možné vykonať bez prieniku do tejto organizácie,“ povedal Rahmán.

Hnutie Islamský štát vyhlásilo na severe Sýrie a Iraku v roku 2014 kalifát a v posledných týždňoch čelí veľkému tlaku. Pripravuje sa proti nemu aj ofenzíva na severe Iraku.

Agentúra AFP uviedla, že napriek tomuto ústupu organizácia preukázala svoju silu pri atentátoch, ktoré spáchali v Istanbule a Bruseli.

Úspech proti IS hlási tiež iracká armáda a jej spojenci v blízkosti mesta Hit. Podľa veliteľa irackých protiteroristických jednotiek sa nachádzajú vojaci asi kilometer od centra tohto mesta, ktoré leží 130 kilometrov západne od Bagdadu. Dobytie Hitu by odsunulo pozície IS ďalej na západ k sýrskej hranici a prerušilo by jeho spojenie s mestom Sámarra, ktoré leží východne od Hitu.

Iracká armáda niekoľko mesiacov oznamuje prípravu ofenzívy proti Mosulu, ktorý príslušníci IS obsadili v roku 2014 bez boja.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #nálety #IS #An-Nusra #al-Káida #veliteľ