Obama s Erdoganom rokovali o spolupráci v boji proti IS

Americký prezident Barack Obama sa pred začiatkom summitu o jadrovej bezpečnosti vo Washingtone vo štvrtok neplánovane stretol so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom.

01.04.2016 10:23
debata (32)

Obaja lídri sa podľa Bieleho domu zhodli na spolupráci svojich krajín v boji proti terorizmu a pri riešení migračnej krízy. Biely dom dal podľa agentúry AFP tiež najavo, že Turecko by malo skoncovať s útokmi na slobodu médií, ktoré sú v krajine pod čoraz väčším tlakom.

Obama s Erdoganom sa zaoberali predovšetkým témou vzájomnej spolupráce v bezpečnostných otázkach, ktoré v tureckom regióne ovplyvňuje predovšetkým sýrsky konflikt a súvisiaci príliv utečencov.

„Prezidenti tiež hovorili o ďalšom postupe v našej spoločnej snahe o oslabenie a zničenie IS,“ uviedol Biely dom vo vyhlásení, keď použil jednu zo skratiek teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Erdogan sa mal pôvodne stretnúť iba s viceprezidentom Joeom Bidenom. Obama však dal podľa médií ochotou k neplánovanej schôdzke najavo, že partnerstvo s Tureckom, ktoré je americkým spojencom v rámci NATO, je dôležitejšie ako rozpory, ktoré obe krajiny majú.

Washington kritizuje Ankaru za jej násilné potláčanie kurdskej menšiny aj za stále otvorenejšie útoky na slobodu prejavu a médií. Erdogan sa podľa AFP počas návštevy vo Washingtone dočkal kvôli obmedzovaniu práce médií kritického vyhlásenia zo strany Bieleho domu aj zo strany amerických novinárskych organizácií.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #boj proti terorizmu