Belgicko chce, aby imigranti podpisovali vyhlásenie o integrácii

Migranti z krajín mimo Európskej únie, ktorí chcú žiť v Belgicku, budú musieť podpisovať záväzné vyhlásenia, že súhlasia s rešpektovaním miestnych hodnôt - v opačnom prípade nárok na pobyt mať nebudú a ich žiadosť bude zamietnutá.

02.04.2016 10:21
debata (30)

Agentúru Reuters o tom informoval hovorca belgického štátneho tajomníka pre prisťahovalectvo a azylovú politiku Thea Franckena. Aktivisti sa však obávajú, že tento krok môže len rozdúchať protiimigrantské nálady.

Návrh o zavedení tzv. „prisťahovaleckého vyhlásenia“ by mal belgický parlament schváliť v priebehu budúcich niekoľkých mesiacov, spresnil v piatkovom telefonickom rozhovore pre Reuters Franckenov hovorca Laurent Mutambayi, ktorý tento plán navrhol.

Vyhlásenie by mali podpisovať osoby sťahujúce sa do Belgicka na viac než tri mesiace. Dokument bude obsahovať sľub podpisujúceho, že zabráni akémukoľvek pokusu o „teroristický čin“ a bude o ňom informovať príslušné orgány.

Vyhlásenie sa však nebude týkať žiadateľov o azyl a študentov. „(Mnoho ľudí) prichádza do Belgicka z krajín vyznávajúcich iné hodnoty,“ vysvetlil hovorca belgického štátneho tajomníka.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Belgicko #migranti