Neriadená strela Trump hľadá jednotu

Bude jeho ego väčšie ako vlastná strana? Kontroverzný miliardár Donald Trump bude musieť zvážiť svoje možnosti. Je pravdepodobné, že v republikánskych primárkach získa spolu najviac delegátov.

02.04.2016 11:21
Donald Trump Foto: ,
Donald Trump.
debata (29)

Nemusí to však byť nadpolovičná väčšina. Potom by sa otvorila šanca, že na nominačnom zjazde republikáni vyberú niekoho iného. Tým by však takmer naisto dosiahli, že Trump sa rozhodne pre samostatnú prezidentskú kampaň.

Celebritný boháč už republikánom nepriamo pohrozil. Vyhlásil, že nemusí dodržať sľub, že podporí toho straníckeho kandidáta, ktorý získa nomináciu. Na druhej strane si však aj Trump uvedomuje, že nezávislá prezidentská kandidatúra by sa takmer určite skončila jeho porážkou. Je jednoduchšia získať Biely dom pod straníckou značkou. Aj preto sa Trump stretol s Reinceom Priebusom, šéfom Republikánskeho národného výboru.

"Myslím, že chceli diskutovať o jednote a ja tiež rád debatujem o jednote,“ vyhlásil Trump pre televíznu stanicu Fox News a označil schôdzku za báječnú.

Priebus verejne nepotvrdil, že by sa s Trumpom rozprával o možnom porušení sľubu. Republikán však tvrdí, že ktokoľvek bude nominovaný, bude to výber strany. Preto sa vraj netreba obávať, že by ho ostatní kandidáti nepodporili.

Okrem Trumpa o republikánsku nomináciu bojujú ešte texaský senátor Ted Cruz a ohijský guvernér John Kasich. Aj oni dvaja naznačili, že možno porušia sľub o podpore úspešnejšieho súpera. Najmä, keby nomináciu získal Trump. Miliardár síce rád hovorí o jednote, ale naďalej sa v kampani správa ako neriadená strela.

V televízii MSNBC Trump vyhlásil, že ženy, ktoré podstúpia interrupciu, by mali byť nejakým spôsobom potrestané. Za to ho kritizovali dokonca aj viaceré organizácie, ktoré chcú zakázať umelé prerušenie tehotenstva. Trump po odvysielaní programu vydal vyhlásenie, že v skutočnosti podľa neho majú byť potrestaní lekári, ktorí vykonajú interrupciu. Okrem toho napadol MSNBC, že jeho vyjadrenie zostrihala, čo televízia odmietla.

Momentálne má Trump podľa agentúry AP na konte 736 delegátov. Na získanie nominácie je potrebných minimálne 1 237. Cruz ich má 463, Kasich 143. Miliardár tiež vedie v prieskumoch verejnej mienky, čo sa týka republikánov. Inklinuje k nemu viac ako 42 percent voličov, Cruza podporuje 31,7 percenta, Kasicha 19,3 percenta.

"Trump pokračuje v získavaní delegátov. Stále je však veľmi veľa republikánov, možno dokonca väčšina, ktorí chcú vidieť niekoho iného ako víťaza,“ reagoval pre Pravdu politológ David Redlawsk z Rutgersovej univerzity v New Jersey.

Podľa odborníka však strana nie je jednotná v tom, koho by mala podporiť proti Trumpovi a môže byť už neskoro na to, aby ho zastavila. "Jeho výhodou je, že má stále dvoch súperov. Trump má teda šancu získať dostatočný počet delegátov na zisk nominácie,“ myslí si Redlawsk.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump