Na fronte pri Náhornom Karabachu sa ďalej strieľa

Potýčky medzi azerbajdžanskými a arménskymi vojakmi pri Náhornom Karabachu pokračujú aj v nedeľu, po eskalácii v noci z piatka na sobotu.

03.04.2016 09:09
Azerbajdžan, boje Foto: ,
Auto zničené po streľbe v Azerbajdžane.
debata (35)
Tieto boje si vyžiadali najmenej tri desiatky mŕtvych a sú označované za najvážnejšie od roku 1994, keď bolo uzavreté prímerie vo vojne o prevažne Arménmi osídlenú oblasť, ktorá sa za pomoci Arménska odtrhla od Azerbajdžanu. Ďalšie obete doteraz nie sú hlásené.

Azerbajdžanské vojská podľa karabašského ministerstva obrany, citovaného agentúrou Interfax, v noci na nedeľu pokračovali v „agresívnych bojových akciách na južnom smere“, s nasadením diel, raketometov a obrnenej techniky. Obrancovia ale podnikajú všetko potrebné na odrazenie útokov.

Naopak podľa azerbajdžanského ministerstva obrany bola noc „relatívne pokojná“, akokoľvek situácia zostáva napätá. „Arménska strana v noci ostreľovala niekoľko azerbajdžanských obcí pozdĺž frontu. Mŕtvi nie sú,“ povedal agentúre TASS hovorca ministerstva.

Arménsko podľa nepotvrdených správ médií presúva do Náhorného Karabachu ako posily taktické rakety Točka-U, raketomety Smerč a obrnenú techniku. V samom Karabachu úrady údajne mobilizujú dobrovoľníkov a pripravujú sa na povolanie záložníkov do jednotiek, aj keď súčasne uisťujú, že majú situáciu pod kontrolou.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo ovládnutie niekoľkých strategických výšin a obcí v Náhornom Karabachu. Priznalo stratu 12 vojakov, bojového vrtuľníka a tanku, ale Arméni vraj prišli o stovku vojakov, 15 diel a šesť tankov. Jerevan tieto tvrdenia odmietol ako dezinformáciu. Podľa arménskeho prezidenta v bojoch bolo zabitých 18 vojakov a ďalších 35 utrpelo zranenia.

Úrad proarménského karabašského prezidenta tvrdí, že pri azerbajdžanskom ostreľovaní zomrel 12-ročný chlapec a dve ďalšie deti boli zranené.

Prestrelky pokračujú nehľadiac na výzvy z Ruska, Spojených štátov, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe k ukončeniu paľby. „Opačné stanovisko vyjadrilo Turecko, ktoré vyjadrilo solidaritu a rozhodnú podporu Azerbajdžanu,“ napísal ruský server Newsru.com.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Náhorný Karabach