Z bruselského Zaventemu odlietajú prvé linky

Tri linky odletia v nedeľu z bruselského letiska Zaventem po jeho 12-dňovom uzatvorení v dôsledku nedávnych teroristických atentátov. Oznámil to generálny riaditeľ spoločnosti Brussels Airport Arnaud Feist.

03.04.2016 12:33
Zaventem Foto: ,
Letisko Zaventem na snímke z 23.marca.
debata (1)

Odlet lietadiel leteckého dopravcu Brussels Airlines do gréckych Atén, talianskeho Turína a portugalského Fara bude mať predovšetkým symbolický charakter, zdôraznil podľa agentúry AP riaditeľ.

Od pondelka sa však prevádzka najväčšieho belgického letiska vráti na zhruba 20 percent svojho normálu a bude schopná vybaviť 800 cestujúcich za hodinu. Feist dúfa, že úplná prevádzka Zaventemu sa obnoví do začiatku júla, včas na pokrytie dopytu v období letných dovoleniek. V súvislosti s postupným obnovovaním prevádzky však začnú na letisku platiť nové, prísnejšie bezpečnostné opatrenia.

Podľa sobotného oznámenia polície budú tieto predpisy zahŕňať náhodné kontroly vozidiel prichádzajúcich na letisko, ako aj kontrolu osôb a ich batožiny ešte predtým, než budú smieť vstúpiť do terminálu. Kontrolovať sa budú aj občianske preukazy a pasy.

Letisko je uzatvorené od devastujúcich samovražedných bombových útokov na jeho hlavnom termináli a v bruselskom metre z 22. marca, ktoré usmrtili 32 ľudí a ďalším 270-tim osobám spôsobili zranenia.

Dovtedy prevádzkovalo toto dôležité európske dopravné centrum okolo 600 letov denne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #útoky v Bruseli #Zaventem