Ukrajinskí boháči bohatnú, chudobní chudobnejú

Ukrajinská ekonomika je ako cyklista idúci do kopca: musí stále krútiť pedálmi, aby nespadol, povedal Qimiao Fan zo Svetovej banky, zodpovedajúci za otázky Ukrajiny, Bieloruska a Moldavska, citovaný ukrajinskou agentúrou UNIAN. Nie všetkým Ukrajincom sa však darí udržať sa v sedle.

04.04.2016 07:33
Rinat Achmetov Foto:
Rinat Achmetov je s majetkom v hodnote 2,3 miliardy dolárov najbohatším Ukrajincom.
debata (65)

O tom, ako sa cítia po posledných parlamentných voľbách, svedčí prieskum, ktorý uskutočnil americký Národný demokratický inštitút  pre medzinárodné vzťahy (NDI) prepojený štruktúrou s Bielym domom a riadený Madeleine Albrightovou.

„Až 77 % obyvateľov tvrdí, že ich ekonomická situácia sa zhoršila. Iba 17 % Ukrajincov považuje stav za nezmenený a len tri percentá respondentov tvrdia, že ich ekonomická situácia sa od posledných volieb zlepšila,“ konštatuje nepotešiteľný výsledok prieskumu NDI.

Ukrajinskí boháči

  • 1. Rinat Achmetov (2,3 miliardy dolárov)
  • 2. – 3. Igor Kolomojskij a Gennadij Bogoľubov (každý 1,3)
  • 4. Viktor Pinčuk (1,2)
  • 5. Jurij Kosjuk (1)
  • 6. Petro Porošenko (858 miliónov)

ZDROJ:FORBES

Boršč ako luxus

Klesajúca kúpna sila obyvateľstva, rastúce ceny za komunálne služby a v obchodoch spôsobili, že pre mnohých obyčajných Ukrajincov je luxusom aj ich národné jedlo boršč.

„Iba za posledný týždeň vzrástli ceny zeleniny potrebnej do boršču o 7,2 percenta. Najviac išla hore cvikla, o 40 %. Boršč je pre Ukrajincov dnes nedostupnou delikatesou. Čoskoro si budú ľudia nútení brať pôžičky v bankách, aby si mohli navariť,“ povedala pred týždňom na pôde ukrajinského parlamentu Natalija Korolevskaja z Opozičného bloku.

Podľa nej „ľudia navštevujú lekárne a obchody ako múzeá, aby sa aspoň pozerali“. Podľa americkej agentúry Gallup International bola životná úroveň na Ukrajine v roku 2015 najnižšia za obdobie od roku 1990. Teda odkedy agentúra sleduje situáciu.

Počet obyvateľov, ktorí čelia zhoršujúcej sa hospodárskej situácii, je na Ukrajine najvyšší v porovnaní s bývalými sovietskymi republikami, v ktorých agentúra uskutočnila v minulom roku rovnaký prieskum.

Napokon aj americká CIA v ratingu úrovne inflácie za rok 2015 zverejnenom 25. marca informovala, že Ukrajine patrí 225. miesto, teda predposledné s ukazovateľom 49 %. Horšie je na tom už iba Venezuela. A podľa agentúry Bloomberg patrilo vo februári Ukrajine 5. miesto medzi najhoršími ekonomikami sveta, čo je za jeden rok zhoršenie ešte o jedno miesto.

Oficiálne je to ináč

Ukrajinský štatistický úrad má však vlastné čísla. Minulý týždeň zverejnil štatistiku, podľa ktorej vo februári vzrástla priemerná mzda o 223 hrivien (7,45 eura) s tým, že v januári dosahovala priemerná mzda Ukrajincov (bez zarátania Krymu, Sevastopoľa a územia Luhanskej a Doneckej samozvanej republiky)) 4 362 hrivien (145,8 eura).

„V porovnaní z rokom 2015 tak priemerná mzda vzrástla o 26,2 %,“ cituje ukrajinský portál Korrespondent zo štatistickej správy. Najviac zarábajú v priemere už tradične v Kyjeve – 7 886 (asi 263 eur), nasleduje Donecká oblasť – 5 265 hrivien (176 eur). Najmenej priemerne zarábajú Ukrajinci v Ternopoľskej a Černovickej oblasti – 3 211 a 3 249 hrivien (107, resp. 108 eur).

Porošenkovi sa darí

Oveľa lepšie ako väčšina Ukrajincov sú na tom ukrajinskí boháči. Podľa agentúry Forbes Ukrajina to napokon dokumentuje aj zisk samotného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý za minulý rok vzrástol o 100 miliónov dolárov (asi 88 miliónov eur), a v rebríčku ukrajinských boháčov poskočil z 8. na 6. miesto.

V daňovom priznaní podľa portálu Korrespondent ukrajinský prezident priznáva zisk „iba“ 62 miliónov hrivien (asi milión eur) a šesť pozemkov. Pritom, ako pripomína Forbes, Porošenko je okrem čokoládového gigantu Roshen, ktorý vraj predal formou blind trust, aj majiteľom Medzinárodnej investičnej banky, je akcionárom holdingu Ukrprominvest.Agro.

Akcie má aj v škrobárenskom, automobilovom, lodiarskom a strojárskom odvetví. Navyše stále kontroluje niekoľko celoštátnych a regionálnych rozhlasových a televíznych spoločností. Pritom ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk zarobil podľa tlačového oddelenia kabinetu v minulom roku 75-tisíc dolárov (asi 66-tisíc eur), čo je 30-krát menej ako prezident.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #bohatstvo #chudoba #Ukrajina #Petro Porošenko