Pri nálete v Sýrii zahynul popredný líder Frontu an-Nusra

Popredný vodca skupiny Front an-Nusra, odnože al-Kajdy v Sýrii, zahynul v nedeľu pri nálete na povstalcami ovládanom území provincie Idlib na severozápade krajiny.

04.04.2016 08:10
debata (9)

O život prišlo aj ďalších najmenej 20 militantov vrátane zahraničných bojovníkov a povstalcov, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré monitoruje konflikt v Sýrii.

SOHR potvrdilo správy na webových stránkach spojených s militantmi, podľa ktorých pri leteckom útoku sýrskych alebo ruských síl na dedinu severozápadne od mesta Idlib zahynul abú Firás, známy ako Sýrčan.

Abú Firás bol známou postavou vo Fronte an-Nusra, v ktorom mal mnohých stúpencov. Skupina zverejňovala jeho vyjadrenia k rôznym citlivým politickým i náboženským otázkam, píše agentúra Reuters.

Zdroj z prostredia islamistov podľa nej uviedol, že abú Firás bol dezertérom zo sýrskej armády, v 80. rokoch bojoval v Afganistane a bol zakladajúcim príslušníkom Frontu an-Nusra i popredným členom jeho najvyššej rady. Údajne tiež spolupracoval s Usámom bin Ládinom.

SOHR uviedlo, že tento militant, ktorý podporoval zavedenie islamského práva v celej Sýrii, zahynul spolu so svojím synom a uzbeckými bojovníkmi pri nálete, ktorého terčom bola aj militantná skupina Džund al-Aksá.

Na Front an-Nusra sa rovnako ako na džihádistickú skupinu Islamský štát (IS) nevzťahuje už viac než mesiac platné prímerie v Sýrii, ktoré medzi sýrskymi vládnymi jednotkami a Západom podporovanými povstalcami sprostredkovali nedávno USA a Rusko.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #An-Nusra #SOHR #vojna v Sýrii