V Panama Papers figurujú celebrity, štátnici, zrejme aj 283 Čechov

Medzi stovkami osôb a firiem, ktorým právnická firma Mossack Fonseca údajne pomáhala v uplynulých rokoch obchádzať daňové zákony, je napríklad aj španielsky režisér Pedro Almodóvar, futbalista Lionel Messi, teta španielskeho kráľa či argentínsky prezident Mauricio Macri. Informoval o tom španielsky denník El Mundo.

04.04.2016 10:49 , aktualizované: 12:37
panama papers, Mossack Fonseca, Foto: ,
Panamská právnická kancelária Mossack Fonseca zrejme pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní.
debata (85)

Podľa serveru BBC medzi klientmi firmy bola alebo je tiež asi sedemdesiatka bývalých i súčasných štátnikov.

Približne jedenásť miliónov dokumentov v Paname sídliacej poradenskej firmy Mossack Fonseca zverejnilo v nedeľu niekoľko popredných svetových médií. Údajne z nich vyplýva, ako firma pomáhala klientom čo najefektívnejšie sa vyhnúť plateniu daní či legalizovať zisky z nelegálnej činnosti.

Mossack Fonseca sa obhajuje, že nikdy nebola obvinená z kriminálnej činnosti

Spoločnosť Mossack Fonseca sa obhajuje, že za 40 rokov nikdy nebola obvinená z kriminálnej činnosti. Zakladanie offshoreových spoločností či pôsobenie politikov v ich vedeniach samo osebe nie je ilegálne.

Špeciálne služby aj cez slovenskú firmu

Mossack Fonseca dokázala poskytnúť aj veľmi špeciálne služby – vyprať nezákonne získané peniaze. Slúžilo na to oddelenie s tajomným názvom MF Escrow, ktoré riadilo prevody peňazí medzi zákazníkom a vlastnými firmami tak, aby všetko vyzeralo úplne legitímne.

Mossack Fonseca si za špeciálnu službu naúčtovala špeciálnu sadzbu: desať percent z prevedenej (vypranej) čiastky. Túto sadzbu odôvodňuje „chúlostivosťou operácie“.

Podľa skúmaných dokumentov poskytovala európskym klientom tieto špeciálne legalizačné služby slovenská firma Latem Trading s.r.o. – uvádza na svojej stránke České centrum pre investigatívnu žurnalistiku

obchodnom registri existuje s týmto názvom jediná firma. Zapísali ju v roku 2007 s pôvodným názvom Vertigo Trading, neskôr Intergest Slovakia a od roku 2012 ako Latem Trading s.r.o. Firma sídli na Šulekovej ulici 22 v Bratislave, jej konateľom je Gustaaf David Poelen z Holandska. Roku 2014 firma vykázala stratu 1042 eur.

Záleží na legislatíve danej krajiny, ako sa na vec pozerá. Politici napríklad mohli porušiť zákon, keď nepravdivo informovali o svojom majetku. Zakladanie offshoreových firiem v takzvaných daňových rajoch sa využíva na zníženie daňového zaťaženia, čo niekde môže byť tiež nezákonné.

Medzi klientov firmy podľa Panama Papers, ako sa uniknutým dokumentom v médiách začalo hovoriť, bol podľa denníka El Mundo napríklad nový argentínsky prezident Mauricio Macri, ktorý bol od roku 1998 niekoľko rokov šéfom bahamskej firmy Fleg Trading Ltd., čo vtedy oficiálne nepriznal.

Pred parlamentom by mal podľa denníka El Mundo v pondelok vysvetľovať skrývanie príjmov cez daňové raje tiež islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson, ktorý bol údajne spoluvlastníkom firmy Wintris Inc. To však neuviedol vo vyhlásení o majetku, keď bol pred niekoľkými rokmi zvolený za poslanca. (Čítajte aj: Islandskému premiérovi hrozí odvolanie kvôli Panama Papers.)

Medzi klientov firmy Mossack Fonseca figuruje aj futbalista Lionel Messi, hviezda FC Barcelona, ​​ktorý už čelí obvineniu za nepriznané štyri milióny eur z rokov 2007 až 2009. Podľa denníka El Mundo z dokumentov Panama Papers tiež vyplýva, že daniam sa cez firmu na Britských Panenských ostrovoch vyhýbali aj španielsky režisér Pedro Almodóvar sa svojím bratom Agustínom.

Sestra bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I. princezná Pilar dlhé roky tajila, že stojí na čele offshoreovej firmy v Paname. Podľa denníka El Mundo Panama Papers tiež odhalili, že slávny holywoodsky herec Jackie Chan je akcionárom šiestich spoločností so sídlom na Panenských ostrovoch, považovaných za jeden z daňových rajov.

Takzvané daňové raje využívalo aj šesť členov britskej Snemovne lordov, niekoľko bývalých konzervatívnych poslancov a desiatky sponzorov britských politických strán. V uniknutých materiáloch je údajne aj meno už zosnulého otca premiéra Davida Camerona. Britské médiá však upozorňujú, že Cameron starší sa ničoho nezákonného nedopustil.

Predseda vlády David Cameron sa teraz zrejme ocitne pod značným tlakom, aby zrušil britské daňové raje. Pred niekoľkými rokmi vyhlásil, že zriaďovanie takzvaných offshoreových spoločností nie je podľa neho „čestné a správne“. Na budúci mesiac usporiada summit o britských daňových rajoch, v ktorých je zaregistrovaná viac ako polovica zo zhruba 300 000 firiem spomínaných v uniknutých dokumentoch.

Medzi klientov firmy Mossack Fonseca sú či boli tiež bývalý a už zosnulý venezuelský prezident Hugo Chávez, súčasný predseda brazílskeho senátu Eduardo Cunha, azerbajdžanský exprezident Ilham Alijev, marocký kráľ Muhammad VI., mexický prezident Enrique Pena Nieto, exprezident Argentíny Néstor Kirchner a Cristina Fernándezová Kirchnerová či egyptský exprezident Husní Mubarak.

Do kauzy Panama Papers je zrejme zapojených 283 Čechov

Dokumenty Panama Papers pochádzajú z interných záznamov firmy a týkajú sa obdobia 1977 až 2015. Podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku je medzi nimi aj 283 Čechov, ktorí vlastnia akcie jednej alebo viacerých offshoreových firiem zriadených spoločností Mossack Fonseca.

Ako uvádza spravodajský portál ČT 24, na projekte sa z Česka podieľalo České centrum pre investigatívnu žurnalistiku. Podľa oznámenia centra sa k českým klientom firmy vzťahuje vyše 250 tisíc dokumentov. Ide o právne dokumenty ako zakladacie listiny, akcie a certifikáty, rovnako ako o e-mailová komunikácia alebo komentáre k zmluvám.

Čechov, ktorí vlastnia akcie jednej alebo viacerých offshoreových firiem zriadených spoločností Mossack Fonseca, je údajne 283. Najčastejšie sú tieto firmy zriadené pre Čechov na Seychelách, kde ich vraj je viac ako 800. Nasledujú Britské Panenské ostrovy, Bahamy, Panama alebo ostrov Samoa, uvádza centrum.

„V dokumentoch Panama Papers sa nachádza skupina veľmi bohatých českých podnikateľov, ktorých majetok a obchodné impériá sú do značnej miery založené na kupónovej privatizácii,“ uvádza České centrum pre investigatívnu žurnalistiku.

Ide napríklad o najbohatšieho Čecha Petra Kellnera alebo podnikateľa a miliardára Daniela Křetínského. V databáze dokumentov možno podľa centra vyhľadať rovnako niekoľko osôb spájaných so solárnym biznisom alebo meno odsúdeného podnikateľa Radovana Krejčířa.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Panama #pranie špinavých peňazí #panama papers