Porošenko odvolal generálneho prokurátora Šokina

Ukrajinský prezident Petro Porošenko odvolal kontroverzného generálneho prokurátora Viktora Šokina, ktorý je kritizovaný ako údajná brzda reforiem v justícii a ťaženie proti korupcii, a formálne tak potvrdil nedávne rozhodnutie parlamentu. "K dnešnému dňu bol mojím výnosom odvolaný," povedal o nedeľnej noci v televíznom rozhovore Porošenko, ktorý teraz sám čelí ostrej kritike za prenesenie svojho podnikania v čokoláde a sladkostiach do daňového raja v zahraničí.

04.04.2016 11:51
debata (17)

„Keď Porošenko v roku 2014 bojoval o najvyššiu štátnu funkciu, sľuboval voličom, že predá svoju spoločnosť Rošen (v zahraničí známu tiež ako Roshen), najväčšieho výrobcu cukroviniek na Ukrajine, aby sa plne sústredil na riadenie krajiny,“ pripomenul denník Ukrajinská pravda. Avšak z dokumentov, ktoré unikli z právnej firmy Mossack Fonseca o prevedení Porošenkovho biznisu na Britské Panenské ostrovy, vyplýva, že „v skutočnosti sa čokoládový magnát viac zaujímal o vlastný prospech, než o blaho vlasti“.

Porošenko, ktorého majetok sa odhaduje na 858 miliónov dolárov, si podľa denníka „dokonca dovolil dvakrát porušiť zákon“, keď poskytol nepravdivé údaje o svojom majetku. Svoju krajinu bojujúcu s nepriateľom tak na daniach obral o krajne potrebné milióny dolárov. Podľa denníka je iróniou osudu, že sa novinky o prezidentovom počínaní objavili práve vo chvíli, keď vláda vyhlásila vojnu daňovým rajom, ktoré podľa odhadov pripravujú Ukrajinu každý rok o 11,6 miliardy dolárov. Za ešte tragickejší považuje Ukrajinská pravda fakt, že „Porošenko sa zo všetkých síl snažil uchrániť svoje aktíva v daňovom raji práve v čase, keď sa najviac vystupňoval konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom“.

Porošenko mohol podľa expertov porušiť zákon tým, že už ako šéf štátu si založil novú firmu, ako aj tým, že ju neuviedol v majetkových priznaniach za rok 2014 a 2015. Keby prezident svoje kroky netajil, čelil by podľa denníka veľmi nepríjemným otázkam, ako mohol prevádzať majetok do cudzieho daňového raja práve „v kritických okamihoch boja so separatistami v Donbase“ na východe Ukrajiny, keď povolával Ukrajincov do zbrane, varoval pred vpádom ruských vojsk a obviňoval Rusko z agresie. Prezidentove počínanie šéf ukrajinskej pobočky Transparency International označil za „morálny zločin“.

Porošenko tvrdil novinárom, že svoje akcie zveril do správy renomovanej zahraničnej banke, respektíve nezávislým expertom, na ktorých banka dohliada. Porošenkovi poradcovia teraz podľa agentúry Unian obhajujú Porošenka vyjadreniami, že ide o bežnú prax ukrajinských firiem.

Pokiaľ ide o generálneho prokurátora Šokina, parlament ho odvolal už minulý utorok, prezident však tento krok potvrdil až nedeľňajším podpisom. Šokina jeho kritici obviňovali, že blokuje vyšetrovanie káuz bývalých vedúcich činiteľov zvrhnutého režimu prezidenta Viktora Janukovyča a sabotuje reformy. Porošenko dlho odolával výzvam k Šokinovmu odvolaniu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko #Viktor Šokin