V Panama Papers sa objavujú Putinovi priatelia

Dokumenty o podozrivých machináciách priateľov ruského prezidenta Vladimira Putina za miliardy dolárov, ktoré unikli z panamskej právnej kancelárie Mossack Fonseca, vyvolali v ruskej tlači len zdržanlivé reakcie. Kremeľ totiž s týždenným predstihom varoval, že sa proti Putinovi chystá informačný útok. Vraj pôjde o pokus o diskreditáciu pred budúcimi prezidentskými voľbami v roku 2018, v ktorých by sa Putin mohol uchádzať o ďalšie znovuzvolenie do čela štátu.

04.04.2016 12:45
debata (189)

„Hlavnou novinkou je, že jeden z Putinových priateľov, hudobník Sergej Roldugin, figuroval v reťazci spoločností spätých s bankou Rossija …, ale priame potvrdenie korupčných transakcií sa v prípade Ruska ani Ukrajiny nájsť nepodarilo,“ napísal denník Kommersant. Podľa neho nejde o takú mediálnu bombu, akou bolo v roku 2013 prvé odhalenie investigatívnych novinárov z medzinárodného združenia ICIJ o majetkových úkrytoch politikov v daňových rajoch.

„Našiel sa ďalší milionár – priateľ Vladimira Putina,“ píše liberálny denník Vedomosti. Poznamenal, že hoci Putin bezmála päť rokov vyzýva ruský biznis k odchodu z daňových rajov, tie sa stále tešia veľkej obľube, a to aj u priateľa z Putinovej mladosti a kmotra Putinovej staršej dcéry Sergeja Roldugina.

List citoval z rozhovoru niekdajšieho muzikanta, že neznáša otázky ohľadom Putina, pretože je potom zavalený prosbami k „Voloďovi“ – a za takúto službu mu ponúkajú aj lietadlá, ale samozrejme márne! Pred dvoma rokmi denník The New York Times odhadol Rolduginove imanie na 350 miliónov dolárov, hudobník však tvrdil, že nepodniká, napriek malému podielu v banke, ktorá patrí Putinovým dávnym priateľom. K novým odhaleniam sa Roldugin odmietol vyjadriť, rovnako ako Putinov hovorca Dmitrij Peskov, banka Rossija a ďalšie spomínané spoločnosti.

Americké ministerstvo financií svojho času označilo banku Rossija za Putinovu peňaženku. Stanica BBC pripomenula, že podľa uniknutých dokumentov banka a štyri firmy, z ktorých dve patria Rolduginovi, figurujú v transakciách, ktoré budia podozrenie expertov na pranie peňazí. Avšak niektorí ruskí poslanci sa nechali počuť, že ide o pokus oslabiť Rusko a jeho pozíciu vo svete.

„Putin sa nikdy nezaplietol (do škandálov). Je to nezmysel,“ vyhlásil o správe investigatívnych novinárov šéf najväčšej ruskej štátnej banky VTB Andrej Kostin. „Nikto nedokázal, že by Putin s tým mal čo do činenia, jeho meno tam nefiguruje. Putinovi priatelia podnikajú, ale čo je na tom zlé?“ dodal a poprel, že by VTB cez svoju cyperskú dcéru financovala Putinových priateľov.

189 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #panama papers