Vietnam potvrdil prvé dva prípady vírusu Zika

Vietnam potvrdil prvé dva prípady vírusu Zika, testy preukázali nakazenie dvoch žien vo veku 64 a 33 rokov, ktoré trpia horúčkami, vyrážkami a sčervenaním očí. Mladšia zo žien je pritom v ôsmom mesiaci tehotenstva, informoval o tom v utorok server VnExpress s odvolaním sa na námestníka ministra zdravotníctva Nguyena Thanha Longa.

05.04.2016 07:52
debata (1)

Vírus s vysokou pravdepodobnosťou spôsobuje mikrocefáliu, teda vývojovú poruchu, ktorá u novorodencov predčasne ukončuje rast mozgu. Vietnamské zdravotnícke úrady vyzvali k väčšej obozretnosti v boji s vírusom a nabádajú občanov, aby sa počas spánku chránili pred hmyzom.

Vírus Zika prenáša primárne komár druhu Aedes aegypti vyskytujúci sa predovšetkým v latinskoame­rických a karibských krajinách. Môže sa však prenášať aj pohlavným stykom. Rozšíril sa takmer výhradne v latinskoamerickom a karibskom regióne, kde lekári diagnostikovali už okolo 200 000 prípadov. Ojedinelé ochorenia sa objavila aj v Európe či práve v Ázii.

V časti krajín Latinskej Ameriky šírenia vírusu v posledných týždňoch slabne, napríklad aj v Kolumbii, ktorá je druhou najviac zasiahnutou krajínou. Vedci dúfajú, že priaznivý trend povedie k výrazne miernejším dopadom vírusu, ako sa pri začiatku jeho šírenia obávali.

Optimizmus však brzdia predovšetkým údaje z Brazílie, ktorá je s viac ako 70 000 prípadmi na čele rebríčka a novo nakazených tam pribúda stále podobným tempom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vietnam #vírus Zika #Zika