Čína cenzuruje správy o dokumentoch k daňovým rajom

Čínske úrady do značnej miery cenzurujú správy o rozsiahlom úniku informácií z právnej firmy Mossack Fonseca, ktoré svedčia o tom, že mnoho vplyvných svetových osobností skrývalo svoje bohatstvo v daňových rajoch. Sú medzi nimi totiž aj príbuzní minulých a súčasných čínskych vodcov, vrátane súčasného prezidenta Si Ťin-pchinga.

05.04.2016 11:49
debata (8)

Čínske ministerstvo zahraničia v utorok správy označilo za nepodložené. Čínske médiá tiež obvinili novinárov, ktorí informácie zverejnili, zo zaujatosti. Podľa nich sú ich terčom odporcovia Západu.

Prevádzanie peňazí do offshoreových firiem samo o sebe nie je nelegálne, podľa expertov by uniknuté dokumenty mohli poskytnúť dôkazy o daňových únikoch, praní špinavých peňazí, porušovania sankcií, drogových obchodoch a ďalších zločinoch, uviedla agentúra Reuters.

Z dokumentov uniknutých z panamskej firmy Mossack Fonseca vyplýva, že firmy registrované v daňových rajoch na Cookových ostrovoch a Britských Panenských ostrovoch mali tiež príbuzní najmenej ôsmich minulých či súčasných členov stáleho výboru politbyra, ktorý je najvyšším mocenským orgánom vládnucej Komunistickej strany Číny.

V panamských dokumentoch je uvedený okrem iného švagor terajšieho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý sa preslávil svojou kampaňou proti korupcii vo všetkých vrstvách čínskej spoločnosti, či dcéra bývalého premiéra Li Pchenga.

Podľa medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ), ktoré sa podieľalo na zverejnení dokumentov, Teng Ťia-Kuej, ktorý má za manželku prezidentovu staršiu sestru, získal v roku 2009 dve offshoreové firmy.

K čomu boli tieto spoločnosti využívané, nie je podľa spravodajského serveru BBC jasné. V roku 2012, keď bol Si Ťin-pching menovaný generálnym tajomníkom čínskej komunistickej strany, boli obe firmy spiace.

Množstvo internetových novinových článkov o panamských dokumentoch a príspevkov na túto tému na sociálnych sieťach sa podľa AP nedalo v Číne otvoriť. Blokáda však nebola úplná, na prečítanie boli napríklad správy zmieňujúce futbalistu Lionela Messiho a ďalšie osobnosti v dokumentoch, ktoré sa nevzťahovali k Číne, uviedla agentúra AP.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #cenzúra #panama papers