Ukrajinské úrady preveria Porošenkove firmy v daňovom raji

Šéf ukrajinskej daňovej správy prikázal preveriť správy tlače o nezrovnalostiach vo finančných záležitostiach prezidenta Petra Porošenka. Ten mohol porušiť zákon tým, že vo svojich priznaniach zatajil svoje firmy v zahraničných daňových rajoch, odhalené vďaka únikom dokumentov z panamskej právnej kancelárie Mossack Fonseca.

05.04.2016 12:29
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (55)

Prezidenta odmietol vyšetrovať ako protikorupčný úrad, tak generálna prokuratúra. „Dal som v pondelok pokyn preveriť informácie tlače,“ povedal v utorok novinárom šéf daňovej správy Roman Nasyriv. „Myslím, že čoskoro budeme informovať verejnosť,“ dodal. Avšak upozornil, že kompetencie ukrajinských úradov do daňových rajov v cudzine nesiahajú.

Okrem Porošenka v uniknutých dokumentoch figurujú aj mená ďalších Ukrajincov. Porošenko v reakcii na obvinenia v pondelok uviedol, že je „prvou úradnou osobou na Ukrajine, ktorá pristupuje seriózne k deklarácii svojich zárobkov, na platenie daní a na riešenie konfliktu záujmov“. Svoje akcie zveril do správy konzultačným a právnym firmám a nezávislým expertom, na ktoré dohliada renomovaná banka.

Šéf populistickej Radikálnej strany Oleh Ljaško už v pondelok vyzval parlament, aby zriadil vyšetrovaciu komisiu a začal proces odvolania hlavy štátu, takzvaný impeachment. Návrh podporila strana Svojpomoc, regionálne hnutie riadené starostom Andrijom Sadovým.

Hodnota Porošenkovho majetku sa odhaduje na 858 miliónov dolárov. Porošenko čelí ostrej kritike za to, že podľa uniknutých dokumentov previedol svoj biznis na firmy sídliace v zahraničí, hoci v kampani pred prezidentskými voľbami sľuboval voličom, že svoju firmu Rosen, najväčšieho výrobcu cukroviniek na Ukrajine, predá.

Denník Ukrajinská pravda v pondelok napísal, že Porošenko dvakrát porušil zákon, keď poskytol nepravdivé údaje o svojom majetku. A svoju krajinu pripravil o milióny dolárov na daniach práve v čase, keď sa najviac vystupňoval konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom.

„V skutočnosti sa čokoládový magnát viac zaujímal o vlastný prospech, ako o blaho vlasti,“ napísal denník. V Rusku opozičný poslanec Dmitrij Gudkov požiadal riaditeľa štátnych tlačových agentúr o vysvetlenie „nepochopiteľného a selektívneho informovania“.

Štátne médiá s odvolaním sa na uniknuté dokumenty totiž dopodrobna vyložili ťažkosti Porošenka a ďalších zahraničných politikov, ale zamlčali možné zapletenie ruského prezidenta Vladimira Putina do prania miliárd dolárov cez utajované firmy v daňových rajoch.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko #panama papers