Savčenková odmieta aj tekutiny, chce si vynútiť výmenu

V Rusku odsúdená ukrajinská dôstojníčka Naďa Viktorivna Savčenková okrem potravy prestala prijímať aj tekutiny. Protestom si chce vymôcť návrat do vlasti.

06.04.2016 10:50
Savčenková Foto: ,
Ukrajinská dôstojníčka Naďa Savčenková.
debata (43)

„Naďa začala suchú hladovku,“ oznámil Ukrajinkin advokát Mark Fejgin. „Suchá hladovka“ nasledovala po tom, čo odsudzujúci rozsudok nadobudol právoplatnosť. Otvorila sa tým podľa pozorovateľov cesta k prípadnej výmene za Rusov, ktorých väznia na Ukrajine.

Ukrajinskú dôstojníčku a poslankyňu Savčenkovú obvinili z účasti na vražde ruských novinárov, ktorých mala zabiť na východe Ukrajiny. Ruský súd ju poslal 22. marca na 22 rokov za mreže.

Ukrajinka sa odmietla proti verdiktu odvolať, hoci akúkoľvek vinu popiera. Tvrdí, že nevidí zmysel odvolávať sa proti rozsudku ruského súdu, ktorý neuznáva a ktorý nepovažuje za spravodlivý.

„V dohľadnej budúcnosti môže dôjsť k zmenám, ktoré ovplyvnia osud Nadi,“ povedal Fejgin agentúre Interfax. O výmene sa vraj už rokuje, ale „konečné rozhodnutie ešte nepadlo“.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko už v deň vynesenia verdiktu nad Savčenkovou navrhol vymeniť krajanku za dvoch Rusov, ktorých zajali na východe Ukrajiny a momentálne súdia v Kyjeve za terorizmus. Avšak rozsudok nad údajnými príslušníkmi ruských špeciálnych síl Jevgenijom Jerofejev a Alexandrom Alexandrovom ešte nevyniesli.

Títo Rusi však podľa ďalšieho z obhajcov nie sú jediní kandidáti na výmenu. „Vec sa môže vybaviť rýchlo a skoro potichu,“ uviedol Ilja Novikov. Podľa neho bude pre všetkých lepšie, ak sa k dohode o výmene dospeje skôr, než si hladovka Savčenkovej vynúti zásah Európanov a Američanov.

Moskva v súvislosti s prípadom Savčenkovej zdôrazňovala, že rozhodovať bude možné až po vstupe rozsudku do platnosti a že potom všetko bude v rukách prezidenta Vladimira Putina.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #tekutiny #Ukrajina #Petro Porošenko #potrava #Naďa Savčenková