Právnik z kauzy Panama Papers je synom nacistického pohlavára

Otec jedného zo spoluzakladateľov právnickej firmy Mossack Fonseca, okolo ktorej sa točí kauza Panama Papers, bol členom nacistických jednotiek SS.

06.04.2016 11:18
debata (15)

Jürgen Mossack, zakladateľ spoločnosti Mossack Fonseca, sa narodil nemeckým rodičom v bavorskom Fürthe 20. marca 1948 a v Paname žije od šesťdesiatych rokov. Jeho otec Erhard Mossack pôsobil v nacistických jednotkách SS ako člen obávanej divízie Totenkopf. Po príchode do Panamy sa ponúkol americkej tajnej službe CIA ako špión pre Kubu.

O rodinných tajomstvách porozprával pre britský Daily Mail nevlastný brat Jürgena Mossacka, Horst. Pre bulvárny denník hovoril o zdesení a zmätku po zistení, že jeho nevlastný brat je zapojený do kauzy tzv. Panama Papers. 68-ročný Horst videl naposledy svojho brata pred 60 rokmi.

Nemecký denník Süddeutsche Zeitung uviedol, že po vojne Erharda v Mníchove zajali Američania. Keď opustil Nemecko, usadil sa s rodinou v Paname. V 70. rokoch sa aj s manželkou vrátili do Mníchova. Zomrel v roku 1990.

Jürgen Mossack vyštudoval právo na panamskej univerzite a následne pôsobil dva roky ako právnik v Londýne. V roku 1977 založil spoločnosť, ktorá sa špecializuje na obchodné právo a investičné poradenstvo. Podľa britského denníka The Guardian je štvrtým najväčším poskytovateľom offshorových služieb na svete. Spravuje za ročný poplatok offshorové spoločnosti, z ktorých väčšina sídli v daňových rajoch. Ponúka aj správu majetku. V roku 1986 sa k nemu pripojil Ramón Fonseca Mora.

Ten sa narodil v Paname 14. júla 1952. Vyštudoval právo v Paname a na Londýnskej ekonomickej škole. Pracoval potom v sídle OSN v Ženeve. Ako mladý vraj chcel spasiť svet a byť kňazom. „Nespasil som nič … keď je človek starší, stane sa z neho väčší materialista," povedal neskôr médiám. Písal tiež romány. Jeden z nich, nazvaný Majster Politicus, je politický thriller o „spletitých postupoch, ktorými sa funkcionári bez zábran snažia udržať pri moci a uspokojiť tak svoje odporné potreby". Fonseca bol do marca tiež členom vlády súčasného panamského prezidenta. Odstúpil, keď jeho meno spojili s obrovským korupčným škandálom v Brazílii okolo štátnej energetickej skupiny Petrobras.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #SS #panama papers