Premiér Islandu kvôli Panama Papers nerezignuje, dočasne odovzdáva funkciu

Islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson vo vyhlásení v utorok večer uviedol, že nerezignoval, ale iba navrhol, že dočasne odovzdá vládnu funkciu podpredsedovi svojej Pokrokovej strany.

06.04.2016 12:15
Sigmundur Davíd Gunnlaugsson Foto: ,
Islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson.
debata (2)

Strana pritom predtým oznámila jeho demisiu. Situácia na Islande je podľa agentúry DPA teda zmätená.

Gunnlaugsson sa stal terčom kritiky v súvislosti s kauzou tzv. panamských dokumentov (Panama Papers), ktorá sa týka prevodov peňazí do daňových rajov. V investíciách vraj zatajil milióny dolárov.

„Premiér nerezignoval a bude ďalej pôsobiť ako predseda Pokrokovej strany,“ napísal úrad predsedu vlády v utorkovom večernom komuniké. Podľa neho premiér iba navrhol, že odovzdá „na bližšie nešpecifikovanú dobu“ funkciu podpredsedovi liberálnej Pokrokovej strany Sigurdurovi Ingimu Jóhannssonovi, pričom on sa stane predsedom vlády.

Premiérovo odstúpenie žiadalo v pondelok v centre Reykjavíku 10 000 ľudí na jednej z najväčších politických demonštrácií krajiny. Petíciu za demisiu Gunnlaugssona podpísala desatina z 330 000 oby­vateľov ostrova.

V pondelok opozičné strany oznámili zámer vyvolať hlasovanie o nedôvere v parlamente, ktoré by sa mohlo konať tento týždeň a mohlo by viesť k predčasným voľbám. V tých má podľa prieskumov najväčšiu šancu na víťazstvo Pirátska strana.

Podľa Panamských dokumentov kúpili Gunnlaugsson a jeho manželka Anna Sigurlaug Pálsdóttirová firmu v daňovom raji na Britských Panenských ostrovoch, ktorú využívali na investície miliónov dolárov.

Keď sa Gunnlaugsson stal v roku 2009 poslancom, svoj 50-percentný podiel vo firme zamlčal. O osem mesiacov tento podiel predal manželke za jeden dolár.

Spoločnosť mala významný podiel v troch veľkých islandských bankách, ktoré v dôsledku finančnej krízy skrachovali. Gunnlaugssona z toho dôvodu obviňujú z konfliktu záujmov. Potom, čo sa v roku 2013 stal islandským premiérom, viedol rokovania o budúcnosti týchto bánk s veriteľmi.

Francúzsko požiada OECD, aby preradila Panamu medzi daňové raje

Francúzsko požiada Organizáciu pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), aby nasledovala jej kroky a zaradila Panamu znovu medzi daňové raje. Oznámil to francúzsky minister financií Michel Sapin.

Francúzsko dalo po vypuknutí kauzy Panama Papers v utorok na vedomie, že vráti Panamu na svoj zoznam štátov, ktoré nespolupracujú v daňových otázkach. Panama potom uviedla, že by mohla prikročiť k protiopatreniam voči Francúzsku aj iným krajinám, ktoré sa ju rozhodnú nasledovať.

„Nie je nutné, aby sme boli úplne sami. Je potrebné, aby to bol všeobecný vývoj… Panama potom nebude nikomu naháňať strach,“ uviedol podľa agentúry AFP francúzsky minister.

Francúzsko vyradilo Panamu zo svojho zoznamu nespolupracujúcich daňových jurisdikcií v januári 2012 po podpise bilaterálneho dohovoru o boji proti daňovým únikom.

Rozhodnutie vrátiť Panamu na tento zoznam krajina oznámila po tom, čo veľké svetové médiá cez víkend zverejnili dokumenty o prevodoch peňazí do daňových rajov, ktoré unikli z panamskej spoločnosti Mossack Fonseca. Právna spoločnosť však tvrdí, že sa stala obeťou hackerského útoku a médiá charakter jej činnosti prekrútili.

Šéf štábu panamského prezidenta v utorok povedal, že jeho krajina zvažuje voči Francúzsku odvetné kroky ekonomického rázu. Sapin vo vysielaní francúzskej rozhlasovej stanice Europe 1 vyhlásil, že nemá strach.

Predseda OECD Ángel Gurría v súvislosti so škandálom už Panamu podrobil kritike. Krajina je podľa neho „poslednou veľkou prekážkou“, ktorá umožňuje utajovanie prostriedkov pred daňovými úradmi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #premiér #Island #rezignácia #daňové raje #panama papers #Mossack Fonseca