Belgický premiér chce proti terorizmu lepšiu spoluprácu rozviedok

Atentáty v Bruseli aj inde vo svete ukázali, že pre úspešný boj proti terorizmu je nevyhnutné prehĺbiť medzištátnu spoluprácu tajných služieb.

06.04.2016 16:16
Charles Michel Foto: ,
Belgický premiér Charles Michel.
debata (2)

Na tlačovej konferencii v Bruseli to vyhlásil belgický premiér Charles Michel. K marcovým útokom v belgickej metropole, ktoré si vyžiadali 32 obetí a asi 300 zranených, sa prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát (IS).

„Uvedomujem si, a bol to prípad Bruselu a tiež ďalších útokov, že ľudia, ktorí tieto útoky vykonávajú, sú často v registroch niektorých služieb,“ povedal Michel. „Absolútnou prioritou musí byť zlepšenie databáz, aby sa takýmto útokom dalo zabrániť,“ dodal.

Premiér tiež obhajoval prácu belgickej rozviedky, ktorá po atentátoch čelí kritike. Turecko uviedlo, že jedného z útočníkov v minulosti dvakrát vyhostilo a že o tom Belgicko informovalo. Belgické tajné služby podľa Michela majú kompetencie na to, aby dokázali zabrániť plánom radikálnych útočníkov. Dodal, že aj iné štáty v boji proti terorizmu zažívajú okrem úspechov aj chyby.

„Chytili sme Salaha Abdeslama za niekoľko mesiacom. Nájsť (šéfa teroristickej siete Al-Káida Usámu) bin Ládina trvalo desať rokov,“ pripomenul Michel marcové zadržanie Abdeslama, ktorý je zrejme jediný preživší páchateľ parížskych teroristických útokov. Pri nich vlani v novembri zahynulo 130 ľudí.

Vyšetrovanie marcových atentátov na bruselskom letisku Zaventem a v stanici metra Maalbeek, ku ktorým sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát, ešte neskončilo. Ide o najvražednějšie teroristické útoky v dejinách Belgicka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Belgicko #tajné služby #rozviedky #Salah Abdeslam #útoky v Bruseli #kooperácia