Belgicko nie je slabým článkom európskej bezpečnosti, tvrdí premiér

Belgický premiér Charles Michel pripustil v stredu pochybenie svojej krajiny v boji proti násilnému extrémizmu. Zároveň však odmietol tvrdenia, že by sa Belgicko stalo najslabším európskym článkom v rámci úsilia o odstránenie tejto hrozby, píše agentúra AP.

06.04.2016 21:07
debata (8)

„V boji proti terorizmu, vo všetkých svetových a európskych krajinách, sú úspechy a zlyhania,“ povedal Michel na dnešnej tlačovej besede v Bruseli. Belgicko bolo podľa neho úspešné a podarilo sa mu predísť mnohým útokom, a síce iba vlani úspešne stíhali desiatky ľudí obvinených v súvislosti s terorizmom.

„Keby sme boli slabí, neboli by sme schopní odsúdiť 100 osôb,“ argumentoval. Michel vystúpil s prejavom pred skupinou prevažne zahraničných novinárov. Predniesol im podľa vlastných slov „kľúčové posolstvo“ po rozsiahlom chaose v dôsledku samovražedných bombových útokov z 22. marca na bruselskom letisku Zaventem a v metre, ktoré si vyžiadali život 32 ľudí.

Za tieto činy prevzala neskôr zodpovednosť extrémistická skupina Islamský štát (IS). „V Bruseli a v Belgicku sa dnes vraciame do normálneho života,“ konštatoval premiér. Belgicko musí ukázať svetu, že „sa vie zlepšiť a z toho, kde sa stala chyba, sa poučilo“, dodal.

Belgickým vyšetrovateľom trvalo viac než štyri mesiace, pokým chytili Salaha Abdeslama, jedného z hlavných podozrivých z teroristických útokov v Paríži, pri ktorých vlani 13. novembra zomrelo 130 ľudí, upozornila agentúra AP.

Útoky v Bruseli a neuposlúchnuté varovania od tajných služieb, na ktoré belgické úrady adekvátne nereagovali, ako aj zmarené možnosti dolapiť osoby napojené na parížske útoky preto vyvolali pochybnosti o kompetentnosti bruselskej polície a tajnej služby.

„Niektorí povedia, trvalo vám to toľko mesiacov, je to príliš dlho,“ pripustil Michel. Namietal však, že Spojeným štátom trvalo takmer desať rokov, než vypátrali vodcu medzinárodnej teroristickej siete al-Kajda Usámu bin Ládina zodpovedného za útoky z 11. septembra 2001, pri ktorých vo Washingtone a New Yorku zomrelo takmer 3 000 ľudí.

Michel priznal, že belgické úrady dostali ponaučenie a v súčasnosti je najvyššou prioritou krajiny posilniť výmenu informácií tak, aby osoby známe orgánom činným v trestnom konaní nemali príležitosť spáchať ďalšie útoky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #hrozba teroristických útokov #Belgicko #Charles Michel #útoky v Bruseli