Island má nového premiéra, na jeseň majú byť voľby

Novým islandským premiérom sa stal doterajší minister rybolovu a poľnohospodárstva a podpredseda vládnej Pokrokovej strany Sigurdur Ingi Jóhansson. Do funkcie ho vymenoval prezident potom, čo v stredu neskoro večer jeho predchodca Sigmundur Davíd Gunnlaugsson v súvislosti s kauzou takzvaných Panamských dokumentov rezignoval. Na jeseň, teda pol roka pred koncom súčasného volebného obdobia, sú naplánované predčasné voľby.

07.04.2016 07:24 , aktualizované: 21:01
Island, Johannsson Foto: ,
Nový islandský premiér Sigurdur Ingi Jóhannsson.
debata

Ešte v utorok večer Gunnlaugsson svoje ohlásené odstúpenie vysvetľoval tak, že sa postu vzdá len dočasne. Po stredajšom rokovaní parlamentných strán však nakoniec rezignoval.

Opozičné strany vo štvrtok predložili nový návrh na vyslovenie nedôvery vláde a vyzvali k čo najrýchlejšiemu usporiadaniu volieb. Prvý návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Gunnlaugssonovi a jeho kabinetu podala opozícia už v pondelok. V novom návrhu nie je uvedené Gunnlaugssonove meno, ale vzťahuje sa k celej vláde, napísal server Iceland Review. Podľa neho opozičným stranám prekáža predovšetkým to, že vláda sa rozhodla zotrvať pri moci v prakticky nezmenenom zložení a že voľby by sa mali konať až za pol roka.

Do čela vlády sa namiesto Gunnlaugssona postavil niekdajší farmár a veterinár Johansson. Kríza sa zdá byť zatiaľ zažehnaná, pretože vládna koalícia má v parlamente pohodlnú väčšinu a hlasovanie o nedôvere tak podľa všetkého prečká.

Vládnu krízu na Islande vyvolalo nedeľňajšie zverejnenie takzvaných Panamských dokumentov (Panama Papers). Podľa nich kúpili Gunnlaugsson a jeho manželka Anna Sigurlaug Pálsdóttirová firmu v daňovom raji na Britských Panenských ostrovoch, ktorú využívali k investíciám miliónov dolárov. Keď sa Gunnlaugsson stal v roku 2009 poslancom, svoj 50-percentný podiel vo firme zamlčal. O osem mesiacov neskôr tento podiel predal manželke za jeden dolár.

Spoločnosť mala významný podiel v troch veľkých islandských bankách, ktoré v dôsledku finančnej krízy skrachovali. Gunnlaugsson je preto obviňovaný z konfliktu záujmov. Potom, čo sa v roku 2013 stal islandským premiérom, viedol rokovania o budúcnosti týchto bánk s veriteľmi.

V stredu večer demonštrovali tretí deň po sebe v Reykjavíku proti vláde tisíce Islanďanov. Protestujúci hádzali na budovu parlamentu vajíčka a banány.

debata chyba
Viac na túto tému: #Island #rezignácia #panama papers #Sigmundur Gunnlaugsson