O karabašskom konflikte sa bude rokovať v Jerevane a v Baku

Séria diplomatických rokovaní na vysokej úrovni sa uskutoční v súvislosti s konfliktom v Náhornom Karabachu.

07.04.2016 07:49
Náhorný Karabach, Azerbahdžan, arménski vojaci Foto: ,
Arménski vojaci pózujú blízko frontovej línie v Náhornom Karabachu, Azerbajdžan.
debata (3)

Náhorný Karabach je enkláva Azerbajdžanu, ktorú osídľujú najmä Arménmi a ktorú po vojne z počiatku 90. rokov ovládla arménska armáda.

Po štvordňových prudkých prestrelkách je na línii od utorka pokoj, obe znepriatelené strany však situáciu označujú za veľmi nestabilnú.

V Jerevane očakávajú ruského premiéra Dmitrija Medvedeva, ktorý bude po rokovaní s arménskym vedením v piatok pokračovať v sprostredko­vateľskej misii v azerbajdžanskom Baku. Tam sa už dnes uskutoční konferencia ministrov zahraničia Azerbajdžanu, Iránu a Ruska.

Debata Elmara Mamedjarova, Mohammada Džavád Zarifa a Sergeja Lavrova sa plánovala už dlho vopred, vzhľadom k aktuálnemu vývoju ju však nepochybne ovládne karabašská téma.

Do Stepanakert, správneho strediska Náhorného Karabachu, zároveň dorazia členovia takzvanej Minskej skupiny, ktorá združuje zástupcov USA, Francúzska a Ruska. Skupina sa už niekoľko rokov a bez väčších úspechov snaží vyrokovať zmierenie medzi Arménskom a Azerbajdžanom.

Podľa agentúry Interfax budú diplomati z Minskej skupiny rokovať s karabašským vedením, s inšpekčnou cestou priamo na líniu prímeria sa však nepočíta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Dmitrij Medvedev #Náhorný Karabach #minská skupina