Belgicko vydá Abdeslama do Francúzska asi až o niekoľko týždňov

Salaha Abdeslama, ktorého považujú za jediného žijúceho teroristu z minuloročných útokov v Paríži, Belgicko vydá do Francúzska až o niekoľko týždňov.

07.04.2016 14:48
terorista, Salah Abdeslam, Foto:
Salah Abdeslam.
debata

Podľa agentúry AFP to povedal Abdeslamov právny zástupca Sven Mary. Belgický súd pred týždňom rozhodol, že Abdeslama môžu odovzdať francúzskym úradom.

„Do Francúzska ho vydajú o niekoľko týždňov. Najskôr ho musia vypočuť v inom prípade,“ povedal Mary s odkazom na prestrelku v Bruseli 15. marca.

V dome, odkiaľ vtedy ozbrojenci na policajtov strieľali, vyšetrovatelia našli Abdeslamove odtlačky. Objavili tu tiež vlajku radikálneho hnutia Islamský štát. O tri dni potom polícia Abdeslama v belgickej metropole chytila.

Mary už skôr vyhlásil, že jeho klient sa nebráni vydaniu do Francúzska a že s francúzskymi úradmi chce spolupracovať. Želá si tiež, aby vydanie prebehlo čo najrýchlejšie.

Pri atentátoch 13. novembra 2015 v Paríži skupina džihádistov povraždila 130 ľudí a ďalšie stovky osôb zranila. Vyšetrovatelia sú presvedčení, že Abdeslam si počas atentátu samovražedný útok rozmyslel a utiekol do Bruselu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Belgicko #útoky v Paríži #Salah Abdeslam