Francúzske železnice chcú vo vlakoch ozbrojenú ostrahu

Cestujúcich vo vlakoch francúzskych štátnych železníc SNCF bude strážiť ostraha v civilnom odeve, ktorá bude môcť použiť strelné zbrane. Informovala o tom francúzska verzia spravodajského portálu The Local s tým, že na vybraných staniciach budú nainštalované kontrolné rámy. Vznikne tiež analytický tím, ktorý bude vyhodnocovať podozrivé správanie zo staničných bezpečnostných kamier.

07.04.2016 15:28
debata (5)

Nové opatrenia v reakcii na nedávne teroristické útoky vo Francúzsku a Belgicku oznámil šéf SNCF Guillaume Pépy. „SNCF sa mení,“ povedal Pépy. „Už nebudeme jazdiť vlakom tak, ako predtým,“ dodal.

Železnice o päťdesiat percent navýšia bezpečnostný rozpočet, ktorý bude po novom predstavovať 400 miliónov eur. Ostrahu v civile, ktorá bude dohliadať na dianie na nástupištiach aj vo vlakoch, Pépy prirovnal k takzvaným leteckým maršálom. Tí sú na palube vybraných leteckých spojov, obzvlášť v Spojených štátoch.

Pepy tiež povedal, že SNCF rokuje so susednými štátmi, aby na tamojších staniciach boli nainštalované tiež detekčné rámy pre cestujúcich. V tejto súvislosti sa hovorí o Amsterdame, Bruseli či Kolíne. Vo Francúzsku budú rámy napríklad na nástupištiach v Marseille či v Paríži.

Ostraha SNCF bude okrem iného smieť prehľadať batožinu cestujúcich. K dispozícii bude mať aj 30 nových psov. Železnice tiež investujú do techniky, napríklad systém bezpečnostných kamier bude vedieť automaticky vyhodnocovať podozrivé správanie cestujúcich.

Paríž vlani v novembri zažil krvavé atentáty, pri ktorých skupina džihádistov zavraždila 130 ľudí a ďalšie stovky osôb zranila. Tento rok v marci potom teroristi v belgickej metropole zabili 32 ľudí a asi 300 ďalších zranili.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Francúzsko