Belgickí vyšetrovatelia atentátov opäť požiadali verejnosť o pomoc

Belgická prokuratúra zverejnila nové video v rámci pátrania po mužovi, ktorý je podozrivý z účasti na marcových atentátoch na bruselskom letisku. Hľadaný oproti ostatným dvom atentátnikom útok prežil a je na úteku. Prokuratúra opäť vyzvala možných svedkov, aby sa prihlásili vyšetrovateľom.

07.04.2016 16:55
debata
Záznam z bezpečnostnej kamery, na ktorom je... Foto: SITA/AP
Belgicko, útoky, Záznam z bezpečnostnej kamery, na ktorom je hľadaný muž podozrivý z účasti na útokoch v Bruseli.

Úrady už pri prvej výzve o pomoc v pátraní zverejnili krátky záznam z letiska, na ktorom je vidieť hľadaného muža s klobúkom na hlave. Úrady v novom videu spresňujú trasu, kadiaľ podľa záznamov bezpečnostných kamier na uliciach podozrivý utiekol do mesta. Veria, že ho niekto mohol vidieť. Úrady tiež žiadajú o pomoc pri hľadaní svetlého kabáta alebo bundy, ktorej sa podozrivý pri úteku zjavne zbavil.

„Zvlášť nás zaujíma ten kabát. Mohol by nám o hľadanom veľa povedať,“ zdôraznil prokurátor Eric Van Der Sypt na tlačovej konferencii. Vyjadril nádej, že páchateľa alebo jeho kabát mohol niekto na uvedenej trase zahliadnuť. Nevylúčil, že podozrivého mohol niekto dokonca náhodne natočiť či vyfotografovať na pozadí svojich snímok bez toho, aby vedel, o koho ide.

„Muž s klobúkom“, ako sa hľadanému v Belgicku hovorí, sa na zázname letiskových bezpečnostných kamier objavil vedľa útočníkov Brahima El Bakraouiho a Najima Laachraouiho. Kým Bakraoui a Laachraoui neskôr na letisku spáchali samovražedný bombový atentát, tretí muž utiekol a na mieste nechal iba bombu. Tú zneškodnili pyrotechnici.

Belgická polícia krátko po atentátoch zadržala novinára na voľnej nohe Fayçala Cheffoua, ktorého podozrievala, že je hľadaným tretím mužom. Po dvoch dňoch ho však musela prepustiť, pretože mal na obdobie počas atentátov alibi.

Samovražedné útoky skupiny džihádistov na letisku Zaventem a na stanici bruselského metra 22. marca zabili okrem troch atentátnikov ďalších 32 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #útoky v Bruseli