Proces s dozorcom v Osvienčime nebude, obžalovaný zomrel

Proces s bývalým dozorcom v nacistickom koncentračnom tábore v Osvienčime, ktorý sa mal za pár dní začať na súde v nemeckom Hanau, sa konať nebude. Deväťdesiattriročný obžalovaný totiž zomrel, informovala agentúra DPA.

07.04.2016 18:21
debata (8)

Proces s bývalým členom jednotiek SS Ernestom Tremmelom sa mal začať už budúci týždeň v stredu. Hovorca súdu však potvrdil, že obžalovaný zomrel.

Tremmel pracoval v Osvienčime od 1. novembra 1942 do 25. júna 1943. Štátny zástupca ho vinil z napomáhania pri vražde najmenej 1 075 osôb, ktoré zahynuli v plynových komorách krátko po tom, čo do koncentračného tábora dorazili. V troch transportoch, na ktorých odbavení sa Tremmel údajne podieľal, boli Židia z táborov v Berlíne, francúzskom Drancy a holandskom Westerborku.

V Nemecku v súčasnosti prebiehajú zrejme posledné súdne procesy, v ktorých sa zo svojich činov zodpovedajú členovia personálu nacistických koncentračných táborov.

Vlani súd v Lüneburgu odsúdil na štyri roky do väzenia 94-ročného dozorcu z Osvienčimu Oskara Gröninga za napomáhania pri vražde 300-tisíc ľudí. Tento rok vo februári sa v Detmolde v Severnom Porýní-Vestfálsku začal proces s 95-ročným bývalým dozorcom z Osvienčimu Reinholdom Hanningom, ktorý čelí obžalobe z napomáhania pri vražde 170-tisíc ľudí. V Neubrandenburgu prebieha súdny proces s 94-ročným príslušníkom zdravotnej služby SS v Osvienčime Hubertom Zafkom. Na stanovenie dátumu začiatku svojho procesu čaká 92-ročná Helma T., ktorá v Osvienčime pôsobila ako rádiotelegrafistka. Čelí obžalobe z napomáhania pri vražde 260-tisíc ľudí.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Osvienčim #dozorca