V Bavorsku zadržali dvoch mužov, plánovali vraj vážny trestný čin

Nemecká polícia v Mníchove a jeho okolí zadržala dvoch cudzincov, ktorí údajne plánovali závažný trestný čin násilného charakteru. Podozrivé predmety u nich vraj zatiaľ nenašla, informovala agentúra DPA. Podľa štátneho zástupcu existuje podozrenie, že muži boli v kontakte s členom organizácie Islamský štát (IS).

07.04.2016 21:25 , aktualizované: 22:34
debata (5)

Štyridsaťšesťroč­ného Iračana a dvadsaťdeväťročného Nigérijčana policajti zo špeciálnej jednotky zadržali na základe bližšie nešpecifikovaného tipu v bavorskej metropole a neďalekom meste Fürstenfeldbruck.

„Konkrétne ohrozenie obyvateľstva tu podľa doterajších informácií nebolo,“ oznámili policajti vo vyhlásení. Muži boli zadržaní kvôli tomu, že nebolo možné hrozbu ani potvrdiť, ani vyvrátiť. Žiadne podozrivé predmety sa vraj zatiaľ nenašli.

Mníchovský prokurátor Thomas Steinkraus-Koch vo štvrtok večer k dôvodu zadržania uviedol, že na základe informácií tajných služieb panovalo podozrenie, že sú muži v kontakte s členom IS. V piatok by sa malo rozhodnúť, či zadržaní zostanú vo väzbe, alebo sa dostanú na slobodu, uviedol prokurátor.

V noci zo Silvestra na Nový rok v Mníchove kvôli údajne hroziacemu nebezpečenstvu teroristického útoku strán islamistov vypratali dve stanice. Polícia vtedy dostala varovanie so siedmimi konkrétnymi menami údajných atentátnikov. K menám sa však napokon nepodarilo dohľadať žiadne osoby. Pred týždňom sa na sociálnych sieťach objavili fotomontáže vyzývajúce nemeckých priaznivcov IS na spáchanie teroristického činu podobného tomu z Bruselu. Na obrázkoch sa objavilo okrem iného berlínske kancelárstvo v plameňoch či budova medzinárodného letiska medzi Kolínom nad Rýnom a Bonnom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #zločin