Národná garda je poistkou Putina, tvrdí analytik

Šéf Kremľa Vladimir Putin tento týždeň rozhodol o zriadení Národnej gardy. "Úlohou Národnej gardy bude chrániť režim Putina," povedal pre Pravdu ruský vojenský analytik Alexandr Goľc.

08.04.2016 09:23
Putin, Zolotov Foto: ,
Šéf Kremľa Vladimir Putin a jeho dlhoročný ochrankár, veliteľ novozriadenej Národnej gardy Viktor Zolotov.
debata (602)

Načo je Putinovi Národná garda?
Zjavne sa obáva ľudovej revolty, a preto vytvára štruktúru, ktorá by mohla prípadnú vzburu potlačiť. Farebná revolúcia, podľa vzoru ukrajinskej oranžovej, bola už vlani oficiálne označená za hlavnú bezpečnostnú hrozbu pre ruský štát. Režim sa poučil zo skúseností z roku 1991, keď vodcovia augustového puču poslali proti masám tanky, ale medzi veliteľmi sa nenašli takí, ktorí by vzali na seba zodpovednosť za krviprelievanie a protesty potlačili násilne. Preto prezident Putin do funkcie hlavného veliteľa Národnej gardy vymenoval svojho dlhoročného telesného strážcu. A tento jemu veľmi blízky človek, ako predpokladá Putin, vydá akýkoľvek rozkaz, ktorý by on v kritickej chvíli mohol potrebovať.

Je to signál, že Putin nedôveruje dostatočne iným silovým rezortom, ako sú tajné služby či zložky ministerstva vnútra?
Podľa všetkého dochádza k istej transformácii režimu, keď nad tých, ktorým ešte donedávna dôveroval, považuje za potrebné postaviť úplne najspoľahlivejších a najviac preverených ľudí. A to sú ochrankári.

Nie je to prehnané, postaviť si takú monštruóznu „telesnú stráž“?
To, samozrejme, nebude len osobná ochranka Putina. Úlohou Národnej gardy bude chrániť režim Putina. Je to akási jeho poistka.

Je už jasné, aká početná bude Národná garda, čím bude vyzbrojená a čo budú jej hlavné povinnosti?
Má mať do štyristotisíc príslušníkov, čo je viac, ako majú pozemné sily Ruskej federácie. Vybavená bude nielen ručnými strelnými zbraňami, ale aj obrnenou technikou a delostrelectvom. Náplňou jej činnosti má byť boj proti terorizmu a extrémizmu, ale aj ochrana verejného poriadok počas masových podujatí.

Národné gardy majú aj iné krajiny. Čo má spoločné napríklad americká so vznikajúcou ruskou?
Pod Národnou gardou sa rozumie vojenská štruktúra paralelná ozbrojeným silám. Čo sa do tejto štruktúry vloží, to závisí od konkrétneho štátu. Kým v Rusku Národná garda vzniká v záujme ešte väčšej centralizácie, keď jej hlavný veliteľ podlieha priamo prezidentovi, v Amerike ide o decentralizáciu. Národná garda v USA je na jednej strane rezervou ozbrojených síl a na druhej strany je ozbrojenou silou podriadenou guvernérovi daného štátu. Príslušníci Národnej gardy v USA vo väčšine neslúžia na plný úväzok a majú aj civilné zamestnanie. V Rusku pôjde takmer výhradne o profesionálnych príslušníkov.

Čo sa vie o novovymenovanom hlavnom veliteľovi Národnej gardy?
Viktor Zolotov celý svoj aktívny život pracoval ako telesný strážca. Najskôr v KGB, potom bol ochrankárom prezidenta Borisa Jeľcina, na niekoľkých archívnych fotografiách vidno, ako stojí po jeho boku. Potom dohliadal na bezpečnosť Anatolija Sobčaka, primátora Leningradu, ktorého zástupcom bol Putin. Tam sa zoznámili. Zolotov sa rovnako ako Putin venoval džudu a bol jeho obľúbeným sparringpartnerom. Stal sa šéfom Putinovej ochranky. Pred dvoma rokmi ho prezident vymenoval za veliteľa vojsk ministerstva vnútra.

Prečo Putinovi nestačilo, že jemu plne oddaný Zolotov velí vojskám ministerstva vnútra?
Lebo mu nepodliehal priamo. Na tomto poste chce mať absolútne oddaného človeka, ktorý je podriadený bezprostredne jemu a nie ministrovi vnútra, ako to bolo doteraz. Zriadením Národnej gardy sa zbavil nadbytočného medzičlánku.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poprel, že by zriadenie Národnej gardy, ktorá má byť funkčná od júna, nejako súviselo so septembrovými parlamentnými voľbami či s prezidentskými, ktoré majú byť o dva roky.
V prvom rade to súvisí s očakávaným zhoršením vnútropolitickej situácie. Či sa to udeje v súvislosti s voľbami, alebo so zhoršením hospodárskych a sociálnych pomerov, to už nie je podstatné.

© Autorské práva vyhradené

602 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin