Pápež neohlásil novú cirkevnú doktrínu, ale vyzval na pochopenie rozvedených

Pápež František vyzval na väčšie pochopenie katolíkov, ktorí po rozvode uzavrú nový sobáš. Urobil tak v novom dokumente o rodine nazvanom Amoris Laetitia (Radosť lásky), ktorý na tlačovej konferencii predstavil kardinál Lorenzo Baldisseri. Zmenu cirkevnej doktríny pápež neoznámil.

08.04.2016 12:24 , aktualizované: 12:40
debata (35)
Výtlačky pápežovho dokumentu Amoris Laetitia... Foto: SITA/AP, Andrew Medichini
pápež, rodina Výtlačky pápežovho dokumentu Amoris Laetitia (Radosť lásky), ktorý zverejnili vo Vatikáne 8. apríla 2016.

Materiál je určený celej cirkvi. Pápež pracoval na rozsiahlom dokumente takmer tri roky. Najprv rozoslal rodinám po celom svete dotazník, v ktorom sa pýtal na ich nádeje a obavy. O rodine potom diskutovali dve biskupské synody v rokoch 2014 a 2015, ktoré sa zhodli na tom, že by katolícka cirkev mala byť ústretovejšia k ľuďom, ktorí vstúpia druhýkrát do manželstva.

„Je dôležité, aby rozvedení ľudia, ktorí žijú v novom zväzku, vedeli, že sú súčasťou cirkvi, že nie sú exkomunikovaní,“ píše sa okrem iného v 260-stranovom dokumente. Ten je rozdelený do deviatich kapitol a okrem rozvodov a nových manželstiev sa týka i programov predmanželskej prípravy či výchovy detí.

V dokumente sa tiež hovorí, že cirkev by už nemala „hádzať kameňom“ na tých, ktorí prestali žiť podľa ideálu evanjelia týkajúceho sa sobášov a rodiny.

Pápež sa v novom odporúčaní dotkol tiež homosexuálov, ktorí by podľa neho mali byť rešpektovaní, ale zároveň zopakoval stanovisko cirkvi, že nie sú „absolútne žiadne dôvody“ na to, aby sa registrované partnerstvá dávali na rovnakú úroveň ako heterosexuálne zväzky.

Podľa BBC sa hovorí o tom, že František vstúpil do „mínového poľa katolíckeho učenia o rodine“. Kým konzervatívci zmeny odmietajú, liberáli dúfali, že cirkev ukáže milosrdnejší postoj voči rodinám, ktoré nežijú v súlade s katolíckymi ideálmi.

Niektorí konzervatívci podľa The New York Times tvrdia, že František by svojimi liberálnymi krokmi mohol destabilizovať cirkev a rozložiť katolícku doktrínu.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #manželstvo #rodina #rozvedení #Synoda