Azerbajdžan a Karabach dočasne zložili zbrane, pátrajú po padlých

Separatisti, ktorých podporuje Azerbajdžan a Arménsko, uzavreli v Náhornom Karabachu časovo obmedzenú dohodu, ktorá obom stranám umožní, aby pozdĺž styčnej línie v bezpečí hľadali telá svojich vojakov zabitých pri ozbrojených zrážkach.

08.04.2016 16:34
Náhorný Karabach, vojaci Foto: ,
Vojaci v Náhornom Karabachu pátrajú po telách padlých.
debata (4)

Prestrelky v Náhornom Karabachu vypukli opäť 2. apríla a obe strany odvtedy hlásia desiatky obetí delostreleckej a mínometnej paľby. Medzi obeťami sú aj civilisti.

Na styčnej línii platí od utorka poludnia miestneho času prímerie, ktoré však obe strany sporadicky porušujú.

Časovo obmedzená dohoda na pátranie po telách vojakov bude platiť štyri hodiny a má byť zárukou, že žiadna zo strán vtedy nebude porušovať dohodu o prímerí. Pátraciu operáciu bude koordinovať Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK).

Obnovenie bojov v Náhornom Karabachu – najintenzívnejší do roku 1994 – vyvolalo veľké znepokojenie na Kaukaze a v priľahlej oblasti. Veľkú snahu o upokojenie situácie prejavuje aj Rusko, ktorého premiér Dmitrij Medvedev v Baku rokoval s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom.

Arménsko a Azerbajdžan 2. apríla oznámili, že v oblasti karabašského konfliktu došlo k vyostreniu situácie – prudkým prestrelkám medzi azerbajdžanskou armádou a karabašskými silami, ktoré podporuje Arménsko.

Náhorný Karabach, časť Azerbajdžanu, je pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády od vojenského konfliktu, ktorý sa skončil v roku 1994 bez podpísania mierovej zmluvy a doriešenia štatútu tohto regiónu. Živnou pôdou konfliktu je dlhotrvajúce napätie medzi kresťanskými Arménmi a väčšinovo moslimskými Azermi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dohoda #Azerbajdžan #OBSE #Arménsko #Červený kríž #Náhorný Karabach #padlí