Rusko možno odovzdá štyroch Ukrajincov, Savčenková medzi nimi nie je

Rusko sa podľa všetkého pripravuje na odovzdanie štyroch odsúdených Ukrajincov, vrátane režiséra Olega Sencova, na výkon trestu na Ukrajine. Pilotka Naďa Viktorivna Savčenková medzi nimi nie je, konečné rozhodnutie však ešte nepadlo.

08.04.2016 19:35
Savčenková Foto: ,
Väznená ukrajinská letkyňa Naďa Savčenková.
debata (65)

Vyplýva to zo správy agentúry RIA Novosti, ktorá sa odvoláva na oznámenie tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti.

Podľa tejto informácie ministerstvo nariadilo väzenskej správe, aby pripravila dokumenty potrebné na rozhodnutie o odovzdaní štvorice ukrajinských odsúdencov do ich vlasti. Konečné rozhodnutie je na ruských federálnych súdoch.

Ruské ministerstvo spravodlivosti upresnilo, že vo štvrtok dostalo z Kyjeva žiadosť o odovzdanie Olega Sencova, Oleksandra Kolčenka, Gennadija Afanasjev a Jurija Sološenka k ďalšiemu výkonu trestu na Ukrajine.

Ruskej väzenskej službe sa súčasne s prípravou dokumentov uložilo, aby preverila, či neexistujú dôvody, ktoré by odovzdaniu odsúdencov Ukrajine nejako bránili.

Sencova, ukrajinského režiséra a hlasného kritika ruskej anexie Krymu, v auguste 2015 odsúdili za terorizmus na 20 rokov väzenia v Rusku. Jeho spoločník Oleksandr Kolčenko dostal desaťročný trest. Sološenko dostal šesťročný trest za to, že sa počas služobnej cesty v Rusku pokúšal získať komponenty k raketovému komplexu S-300.

Ukrajinské ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok – v súvislosti so spomínanou žiadosťou o odovzdanie štvorice osôb, ktoré odsúdili v Rusku – uviedlo, že takáto žiadosť, ktorá by sa týkala ukrajinskej dôstojníčky Nadi Savčenkovej, do Moskvy zatiaľ neprišla. Dôvodom je vraj to, že stále ešte existuje nádej na riešenie jej prípadu politickou cestou, napísal denník Ukrajinská pravda.

Savčenkovú, ktorú obvinili z účasti na vražde ruských novinárov zabitých na východe Ukrajiny, ruský súd v marci poslal na 22 rokov za mreže. Ukrajinka akúkoľvek vinu popiera. Zároveň sa proti rozsudku odmietla odvolať, pretože v tom vraj nevidí žiadny zmysel. Namiesto toho dúfa vo výmenu za ruských vojakov, ktorých súdia na Ukrajine kvôli účasti na povstaní ruských separatistov v oblasti Donbasu.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #výmena #Ukrajina #Naďa Savčenková #Oleg Sencov