Orbán nariadil rozsiahlu kontrolu kvôli kauze Panama Papers

Maďarský premiér Viktor Orbán nariadil vykonanie rozsiahlej kontroly maďarských občanov a firiem, ktoré sa zaplietli do kauzy takzvaných panamských dokumentov (Panama Papers).

08.04.2016 20:08
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (8)

Informovala o tom agentúra MTI. V súvislosti s únikom dát panamskej právnej firmy Mossack Fonseca o klientoch, ktorí ukrývali majetok v daňových rajoch, sa objavili aj mená dvoch maďarských politikov.

Do kontroly by sa podľa Orbána mal zapojiť úrad pre dane a clá, ministerstvo hospodárstva a vnútra aj tajné služby.

Ľudia sa musia dozvedieť, či tí, ktorí majú kapitál, dodržiavali pravidlá, uviedol premiér. Podľa neho sa však kauza panamských dokumentov týka v Maďarsku skôr bankárov ako vysoko postavených politikov.

V dokumentoch sa zatiaľ objavili len dve mená z maďarskej politickej scény. Jedným z nich je bývalý pokladník opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a do roku 2014 poslanec László Boldvai.

Boldvai už priznal, že jeho manželka investovala do dvoch offshoreových firiem na ostrove Samoa a že vlastní aj konto v zürišskej banke. Následne zložil všetky svoje stranícke funkcie a členstvo v MSZP dočasne pozastavil.

Kauza panamských dokumentov sa však nevyhla ani vládnej strane Fidesz premiéra Orbána. Jej bývalý poslanec Zsolt Horváth investoval podľa uniknutých informácií do dvoch schránkových firiem na Seychelách. Horváth vo Fidesze naďalej zostáva.

Podľa uniknutých dokumentov ukrývajú desiatky prominentných politikov a biznismenov z mnohých krajín sveta svoje bohatstvo v daňových rajoch, aby im ho nezdanili domovské krajiny. Na únik správ reagovalo oznámením o začatí vyšetrovania už niekoľko hláv štátov a vlád.

Prvou veľkú obeťou kauzy sa stal islandský premiér Sigmundur David Gunnlaugsson, ktorý kvôli kauze skončil na čele islandskej vlády.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #panama papers #Mossack Fonseca