Salvádorská pobočka firmy Mossack Fonseca bola terčom razie

Salvádorské úrady vykonali raziu v miestnej kancelárii panamskej právnej firmy Mossack Fonseca, ktorá pomáhala ľuďom po celom svete s prevodmi peňazí do daňových rajov.

09.04.2016 09:22
Mossack Fonseca, Salvádor Foto: ,
Policajný vyšetrovateľ počas razie v salvádorskej pobočke Mossack Fonseca.
debata

Informoval o tom spravodajský server BBC News s odvolaním sa na generálneho prokurátora v Salvádore. Podľa neho v sídle pobočky zabavili dokumenty a počítačové vybavenie.

Generálny prokurátor Douglas Melendez vyhlásil, že sa vláda rozhodla uskutočniť záťah potom, čo Mossack Fonseca odstránila vo štvrtok večer z budovy vývesný štít s názvom firmy, čo vzbudilo podozrenie. Jeden zo zamestnancov spoločnosti neskôr povedal, že sa firma sťahuje.

Spoločnosť Mossack Fonseca popiera, že by jej konanie bolo v rozpore so zákonmi. Prevádzanie peňazí do offshoreových firiem samo o sebe totiž nelegálne nie je.

Podľa expertov by však dokumenty, ktoré z firmy unikli a minulý týždeň zverejnili, mohli poskytnúť dôkazy o daňových únikoch, praní špinavých peňazí, porušovaní sankcií, drogových obchodoch a ďalších zločinoch.

Na zozname klientov firmy je aj mnoho svetových politikov a ďalších vplyvných osobností.

Salvádorský spravodajský server El Faro napísal, že obyvatelia Salvádoru využívali firmu Mossack Fonseca na kupovanie nehnuteľností v krajine bez toho, aby tieto obchodné transakcie priznali úradom.

debata chyba
Viac na túto tému: #daňový raj #razia #Salvádor #Mossack Fonseca