Keď nadváha nie je záťaž. Politická veľryba vedie v popularite

Keď sa posadila do kresla ministerky zdravotníctva, neprajníci sa vyškierali – táto tučná žena sa má starať o zdravie Belgičanov? Odkázala im, že si uvedomuje, že nevyzerá ideálne, ale politická práca nie je súťaž krásy.

09.04.2016 15:00
Maggie de Blocková Foto: ,
Maggie de Blocková v rozhovore s francúzskym ministrom vnútra Manuelom Vallsom. (Na archívnej snímke z decembra 2013). Koncom tohto mesiaca oslávi 54. narodeniny, voliči ju oceňujú pre pracovitosť, poctivosť a príjemné vystupovanie.
debata (9)

"Viem, že nie som modelka, no neposudzujte ma podľa obalu, ale podľa toho, čo je vnútri,“ zdôraznila Maggie de Blocková na jeseň 2014.

Do funkcie, ktorú si veľmi želala, sa presunula z pozície ministerky spravodlivosti. Bola ňou od leta rovnakého roku, predtým pôsobila vo vláde od decembra 2011 ako štátna tajomníčka pre imigráciu. Je zaujímavé, že už vtedy bola mimoriadne populárna. Čitatelia novín La Libre Belgique ju v marci 2013 vybrali v hlasovaní za osobnosť roka.

Čo sa odvtedy zmenilo? Nič. Nadváha nie je záťaž. Blocková je dlhodobo najviac obľúbená medzi všetkými politikmi v Belgicku. Dôvod? Poctivá, pracovitá, príjemná. Keď analytici objasňujú jej vysokú dôveryhodnosť, zvyčajne si vystačia s jediným prívlastkom: je normálna. Je pozoruhodné, že Blocková kraľuje vo všetkých častiach krajiny. Flámsku političku totiž veľmi obdivujú aj frankofónni obyvatelia.

Šťastná aj s obezitou

Blocková, ktorá o dva týždne oslávi 54. narodeniny, nemá problém rozprávať o nadváhe. Spôsobom, ktorým môže povzbudiť Belgičanky s podobným problémom.

Mimochodom, Blockovej manžel žartovne poznamenal, že jej hmotnosť sa prísne stráži. "Je to najlepšie strážené tajomstvo v našom manželstve,“ povedal Luc Asselman pre denník Nieuwsblad. (Šušká sa, že jeho žena váži viac ako 120 kilogramov.)

Noviny Le Soir napísali, že Blocková reaguje na posmešky úžasnou vetou: "Moja hmotnosť ma nepripravila o žiaden sen.“ Je to tak aj v politike, aj v súkromí. Pôvodným povolaním lekárka získala rezort zdravotníctva, o ktorom hovorí, že to bolo jej vysnívané ministerstvo. S manželom, s ktorým má dvoch dospelých potomkov, žije v harmonickej domácnosti už takmer 35 rokov.

Napriek tomu, že sa neprejedá, je obézna. "Keby som zjedla, koľko chcem, vážila by som dvojnásobne viac,“ citoval ju Le Soir.

Prečo má veľa nadbytočných kilogramov, keď ovládla svoju chuť pri jedení? Z veľkej časti je za tým genetická porucha. Podobne je na tom jej brat, ktorý navyše trpí na silnú cukrovku.

Prehrala s kilogramami

Blocková začala byť bacuľatá, keď dospievala. Podujala sa preto na prísne chudnutie. Začiatok bol skvelý, ale nakoniec prehrala.

"Keď som v puberte priberala, počas letných prázdnin som prešla na drastickú diétu. Každý deň som vyžila z jedného zemiaka, jednej paradajky a niekoľkých listov šalátu. V septembri po návrate do školských lavíc ma spolužiaci nespoznávali,“ zdôverila sa novinárke Marijke Libertovej, ktorá o nej napísala knihu.

Nedostatok potravy, respektíve živín, spôsobil, že 17-ročná Maggie sa cítila apatická, až depresívna. Neskôr nastal takzvaný jojo efekt a slečna, ktorá znížila svoju hmotnosť hlboko pod 60 kilogramov, na váhe už len sledovala, ako znovu priberá.

S obezitou sa zmierila, dokonca si vie zo seba uťahovať. Keď sa jej v televíznej talk show pýtali, či sa cíti ako politický žralok, rozosmiala obecenstvo narážkou na svoju nadváhu: "Nie. Pripadám si ako politická veľryba.“

Dôraz pri azyle

Politické body medzi voličmi začala Blocková zbierať, keď sa postavila proti takzvaným ekonomickým žiadateľom o azyl. Áno – vyhovieť tým, čo to potrebujú, nie – rýchlo povedať tým, čo smerujú do Belgicka jedine s vidinou sociálnych výhod.

Počas prvého roku, čo bola štátna tajomníčka pre imigráciu, sa zrýchlil návrat neúspešných žiadateľov o azyl do ich vlasti a podarilo sa aj znížiť počet prichádzajúcich o takmer 16 percent v porovnaní s rokom 2011. "Viedli sme preventívnu kampaň v niektorých štátoch, účinok mali aj nové schválené zákony,“ vysvetlila na jar 2013 v rozhovore pre La Libre Belgique.

"V krajinách pôvodu sme museli zmeniť imidž takzvaného belgického eldoráda, ktoré lákalo všetkých, čo chcú začať nový život. Opatrenia boli na druhej strane skvele pochopené. Musíme vysvetľovať, že u nás sa nedá všetko robiť a všetko získať,“ dodala.

Belgicko sa vtedy aj vďaka Blockovej stalo spolu s Holandskom jedinými štátmi EÚ, ktoré zaznamenali pokles počtu žiadateľov o azyl.

Má rada karikatúry

Kým na Slovensku sa viackrát stalo, že verejní činitelia hnali pred súd médiá za zverejnené karikatúry, ktoré vraj poškodili ich dobré meno, Blocková, naopak, sa spokojne chichoce, keď vidí kreslený humor o sebe.

Zvyčajne ju karikujú v súvislosti s obezitou. Stojí pred dverami a hovorí, že je otvorené, pričom jej boky sú oveľa širšie ako vchod… Odpútava sa od zeme, no treba veľa balónov, aby ju nadvihli… Stojí na kuchynských váhach, ako opačné závažie sú traja známi politici, ona ich absolútne prevažuje (táto pointa súvisí s jej popularitou)…

Keď v novembri minulého roku dostala pozvánku v Bruseli na vernisáž karikatúr s jej zobrazením, s radosťou prišla. "Karikatúry ma nútia zasmiať sa nad sebou, čo je dobré. Sú ako nastavené zrkadlo, vracajú nás nohami späť na zem,“ povedala podľa servera L'Avenir na výstave, ktorú autori nazvali Maggie.

Ak karikaturisti zopakujú nápad v budúcnosti, nie je vylúčené, že výstavu o nej by mohli napríklad pomenovať Najmocnejšia alebo Najvplyvnejšia. Blockovej sa totiž darí v prieskumoch verejnej mienky tak silno presviedčať belgických voličov, že nie obal, ale vnútro je rozhodujúce, že čoraz viac by ich ju rado videlo v hlavnom kresle. Čiže ako predsedníčku vlády.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #Belgicko #Maggie De Blocková #minister zdravotníctva