Rusko ozbrojuje obe znepriatelené strany v Náhornom Karabachu

Arménsko a Azerbajdžan sa vzájomne obvinili z porušenia prímeria, ktoré uzavreli po niekoľkých dňoch prudkých bojov o Náhorný Karabach.

09.04.2016 14:51 , aktualizované: 16:35
Náhorný Karabach, Armén Foto: ,
Etnický arménsky vojak kráča v zákope v blízkosti mesta Martuni v Náhornom Karabachu.
debata (77)

Informovala o tom agentúra AFP. Ruský premiér Dmitrij Medvedev medzitým obhajoval dodávky zbraní obom nepriateľským krajinám.

Streľba sa ozývala na hraniciach v noci, dopoludnia však zavládol pokoj. Arménsky minister obrany uviedol, že Azerbajdžanci vystrelili na arménske územie pri severnej časti spoločnej hranice najmenej 16 striel vrátane tých „veľkého kalibru“.

Podľa Baku Arméni pokoj zbraní v rovnakej oblasti porušili 120-krát. Aj úrady medzinárodne neuznaného Náhorného Karabachu obvinili Azerbajdžan z ostreľovania svojho územia.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev obhajoval dodávky zbraní obom nepriateľských krajinám. Ak by ich nedodávalo Rusko, nahradil by ho nejaký iný dodávateľ, povedal. Moskva si tak vraj navyše zachováva aj určitú kontrolu nad rovnováhou síl v regióne.

Medvedev tiež agentúre Interfax povedal, že spor o Náhorný Karabach by mal zostať radšej na ľade, než aby sa vyriešil krviprelievaním.

Pátranie po telách padlých sa skončilo

Pátranie po telách vojakov zabitých v nedávnych ozbrojených zrážkach v Náhornom Karabachu sa skončilo. Oznámilo to arménske ministerstvo obrany.

Rezort pre agentúru TASS uviedol, že karabašské sily našli telá dvoch svojich vojakov. Počas pátrania sa podľa neho dohoda o zastavení paľby plne dodržiavala.

Azerbajdžan a separatisti v Náhornom Karabachu podporovaní Arménskom uzavreli v piatok časovo obmedzenú dohodu. Tá mala obom stranám umožniť, aby pozdĺž styčnej línie mohli v bezpečí hľadať telá svojich vojakov zabitých pri ozbrojených zrážkach.

Pátraciu operáciu koordinovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK).

Arménsko a Azerbajdžan vedú spor o Náhorný Karabach už desiatky rokov. Náhorný Karabach, časť Azerbajdžanu, kontrolujú etnickí Arméni a arménska armáda od vojenského konfliktu. Ten sa skončil v roku 1994 bez podpísania mierovej zmluvy a doriešenia štatútu tohto regiónu. Výsledkom konfliktu bolo asi 30 000 mŕtvych, státisíce ľudí utiekli.

Živnou pôdou konfliktu je dlhotrvajúce napätie medzi kresťanskými Arménmi a väčšinovo moslimskými Azermi. Arménsko a Azerbajdžan 2. apríla oznámili, že v oblasti karabašského konfliktu došlo k vyostreniu situácie – prudkým prestrelkám medzi azerbajdžanskou armádou a karabašskými silami.

Počas bojov, ktoré sa považujú za najhoršie za viac ako 20 rokov, prišlo o život najmenej 92 vojakov a civilistov na oboch stranách. Uviedla to AFP.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #Azerbajdžan #Arménsko #Dmitrij Medvedev #Náhorný Karabach #padlí