Poľské ženy demonštrovali proti plánu zakázať potraty

Poľské ženy pred parlamentom vo Varšave demonštrovali proti sprísneniu zákona o potratoch a hrozbe úplného zákazu potratov, ktorý podporuje premiérka Beata Szydlová.

09.04.2016 20:40
Varšava, demonštrácia, potrat, interrupcia Foto: ,
Tisíce žien vo Varšave demonštrovali proti plánu zakázať potraty. Držia transparenty s nápisom Moje telo - moja voľba.
debata (15)

Podľa agentúry DPA sa protestu zúčastnili tisíce ľudí. Zvlášť veľký bol pritom podiel mladých žien.

Szydlová aj šéf jej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński vyjadrili podporu návrhu zákona, ktorý predpokladá zákaz akejkoľvek možnosti prerušenia tehotenstva.

Účastníci demonštrácie prišli s transparentmi s nápismi „Moje Cialo – moj wybor“ (Moje telo – moja voľba). Akcie sa zúčastnili matky a dcéry, babičky i vnučky, a to z rôznych politických táborov.

„Zákon, ktorý nám chce vziať právo na vlastné rozhodnutie, sa pokúša z nás urobiť inkubátory,“ povedala poslankyňa liberálno-konzervatívnej opozičnej strany Moderné Joanna Augustynowská.

Návrh zákona, proti ktorému ženy a muži demonštrujú, do parlamentu priniesla jedna z občianskych iniciatív. Poľské právo umožňuje takéto návrhy predkladať, ak iniciatíva počas troch mesiacov pozbiera podpisy aspoň 100 000 podpo­rovateľov.

Návrh predpokladá úplný zákaz potratov. Aj katolícki biskupi obnovili svoju výzvu chrániť zákonom každý život od „momentu počatia“. Doteraz v Poľsku povolovali interrupciu iba v prípadoch znásilnenia, ohrozenia života matky alebo závažného postihnutia dieťaťa.

Podľa oficiálnych údajov sa v Poľsku vlani vykonalo viac ako 900 potratov. Skutočný počet potratov sa však odhaduje na 80 000 až 100 000. Ženy, ktoré si to môžu finančne dovoliť, si nechávajú potraty vykonávať v zahraničí, napríklad v Nemecku, na Slovensku alebo na Ukrajine.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #interrupcie #demonštrácia #Beata Szydlová #Jarosław Kaczyński