Cameron ako prvý britský premiér zverejnil svoje daňové priznania

Britský premiér David Cameron zverejnil svoje daňové priznania za posledné roky. Urobil tak kvôli kauze takzvaných panamských dokumentov, v ktorých sa spomína jeho zosnulý otec.

10.04.2016 09:45
David Cameron, Panama Papers Foto: ,
Odhalenie kauzy Panama Papers vyvolalo vo Veľkej Británii demonštrácie, účastníci požadovali Cameronovu rezignáciu.
debata (5)

Informovala o tom agentúra Reuters. Cameron sa týmto krokom pokúsil ukončiť otázky okolo jeho osobných financií a prípadného zapletenia do aféry prevodu peňazí do daňových rajov. Kritici premiérovi vyčítajú, že váhal so zverejnením podrobností o svojich finančných väzbách na otcovu offshoreovú firmu.

Podľa mediálnych správ Cameron publikoval svoje daňové priznania ako vôbec prvý britský premiér. Dokumenty pokrývajú obdobie rokov 2009 – 10 až 2014 – 15.

Okrem iného z nich vyplýva, že v poslednom zahrnutom finančnom roku 2014 – 15 dosiahli príjmy ministerského predsedu 200 307 libier, z čoho zaplatil 75 898 libier na daniach, napísala agentúra Reuters. Príjmy zahŕňajú jeho plat 140 522 libier či 46 899 libier z prenájmu domu jeho rodiny v Londýne.

Cameron vyhlásil, že dôvodom publikovania tajných podrobností o osobných financiách je snaha o „úplnú otvorenosť a transparentnosť“. Analytici však uviedli, že zverejnenie Cameronových daňových priznaní znamená, že záležitosť premiérových financií bude naďalej na titulných stranách médií.

Denník The Guardian okrem iného upozornil na „ďalšiu kontroverznú skutočnosť“, ktorou sú podľa neho dve platby vo výške 100 000 libier. Na Cameronov účet ich poslala v roku 2011 jeho matka.

Podľa denníka The Guardian Cameronovi rodičia v minulosti previedli rodinný dom na svojho najstaršieho syna Alexandera Camerona. Suma, ktorú vyplatili Davidovi po smrti jeho otca v roku 2011, sa chápe ako podiel premiéra.

Vďaka tejto transakcii sa Cameron zrejme vyhne potenciálnej dedičskej dani vo výške 80 000 libier, napísal The Guardian. Dedičská daň sa totiž neplatí z darov (financií či nehnuteľností) v hodnote menej ako 325 000 libier, ktoré sa prevedú najmenej sedem rokov predtým, než platca zomrie.

Rovnaký postup uplatňujú každoročne desaťtisíce rodín. V tomto prípade však nie je jasné, či peniaze nepochádzali z investícií offshoreovej firmy Cameronovho otca, napísal denník The Daily Telegraph.

Cameron okrem zverejnenia svojich daňových priznaní tiež oznámil, že sa vytvorí nová pracovná skupina, ktorej úlohou bude vyšetrovať podozrenia z daňových únikov.

Cameronov zosnulý otec Ian riadil podľa panamských dokumentov investičný fond so sídlom na Bahamách. Zisky z tohto fondu sa v Británii 30 rokov nezdaňovali, čo umožnilo zložitý mechanizmus, na ktorého vytvorení sa podieľala spoločnosť Mossack Fonseca so sídlom v Paname.

Panamské dokumenty publikovali pred týždňom. Cameronovi však trvalo niekoľko dní, kým priznal, že spolu s manželkou vlastnil 5 000 akcií v otcovej firme. V roku 2010 údajne všetky predal.

V sobotu predseda britskej vlády pripustil, že pri vysvetľovaní kauzy pochybil. Zároveň však zdôraznil, že sa nedopustil ničoho nezákonného. Zakladanie offshoreových spoločností samo o sebe totiž nie je ilegálne. Odhalenie vyvolalo demonštrácie, ktorých účastníci požadovali Cameronovu rezignáciu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #daňové priznanie #David Cameron #zverejnenie #panama papers #Mossack Fonseca