Šéf BfV: Islamisti prišli do Európy po boku utečencov, IS sme podcenili

Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV), ktorý v Nemecku vykonáva funkciu kontrarozviedky, spočiatku radikálnu organizáciu Islamský štát (IS) zle odhadol. Denníku Die Welt am Sonntag to povedal šéf úradu Hans-Georg Maassen.

10.04.2016 10:33
debata (77)

Ako príklad uviedol, že spočiatku považovali za nepravdepodobné, že by IS do Nemecka svojich členov posielala ukrytých medzi utečencami. „Mysleli sme si, že to riziko (odhalenia) je jednoducho príliš veľké. Medzitým už vieme, že – čo sa týka IS – sa musíme toho dosť priučiť,“ uviedol Maassen.

Radikáli podľa šéfa BfV nemuseli vysielať svojich členov na strastiplnú cestu do Európy bok po boku ľudí, ktorí utekali pred vojnovými útrapami. Napriek tomu tak konali. „Hovorím tomu ‚show of force‘ (demonštrácia moci),“ povedal Maassen.

Veľkým problémom je predovšetkým to, že platný cestovný pas po príchode do Nemecka nepredložilo až 70 percent všetkých migrantov, uviedol Maassen. Zaregistrovali ich tak len na základe vlastných údajov.

„Starosť mi robí to, že my a naše partnerské tajné služby máme v databázach síce informácie o nebezpečných osobách, mohlo nám však uniknúť, že už sú u nás, pretože pricestovali pod falošnou identitou,“ povedal Maassen.

Šéf kontrarozviedky v rozhovore tiež zopakoval svoje skoršie varovanie pred nebezpečenstvom teroristických útokov v Nemecku.

„IS chce uskutočniť útoky proti Nemecku a nemeckým záujmom. Vo svojej propagande na to výslovne vyzýva. Nemecké mestá uvádza v súvislosti s ďalšími metropolami, ako je Paríž, Londýn či Brusel,“ povedal.

Dodal, že BfV považuje aktuálnu bezpečnostnú situáciu za "veľmi vážnu ". Poznatky o konkrétnych plánoch na teroristický útok v Nemecku však vraj nemá.

BfV už skôr zverejnil informáciu, že v krajine žije asi 1 100 radikálnych islamistov, ktorí sú schopní použiť násilie. Asi 470 z nich je reálne nebezpečných. Podľa Maassena jeho úrad vie aj o asi 300 pokusoch radikálov naverbovať do svojich radov migrantov, ktorí prichádzajú.

„Starosti si robíme hlavne kvôli množstvu maloletých utečencov bez sprievodu,“ povedal Maassen s tým, že islamisti si vyberajú cielene mladíkov bez rodín, ktorým poskytnú zázemie a pocit bezpečia a zároveň sa snažia o radikalizáciu ich názorov.

Minulý týždeň IS na internete zverejnil fotomontáže, na ktorých vyzýva k útokom na ciele v Nemecku. Na obrázkoch je okrem iného horiaca budova kancelárky Merkelovej v centre Berlína či budova medzinárodného letiska medzi Kolínom nad Rýnom a Bonnom s nápisom „To, čo zvládli tvoji bratia v Belgicku, zvládneš tiež“.

Do Nemecka vlani prišlo asi 1,1 milióna migrantov. Tento rok ich už dorazilo okolo 174 000, čo je o dve tretiny menej ako v poslednom kvartáli 2015.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #kontrarozviedka #IS #BfV #Hans-Georg Maassen