Atentátnici chceli útočiť vo Francúzsku, obeťou bol napokon Brusel

Islamisti, ktorých zadržali v súvislosti s marcovými atentátmi v Bruseli, sa pôvodne chystali spáchať nový teroristický útok vo Francúzsku. Na jeho vykonanie im však už nezostal čas.

10.04.2016 11:21 , aktualizované: 15:27
debata (9)

Uviedla to belgická prokuratúra. Pri atentátoch na bruselskom letisku Zaventem a v stanici metra Maalbeek zahynulo celkovo 32 ľudí. Teroristické útoky v Paríži z vlaňajšieho 13. novembra si vyžiadali 130 obetí.

Radikálov podľa prokuratúry „prekvapila rýchlosť postupu prebiehajúceho vyšetrovania“, a namiesto Francúzska sa rozhodli zaútočiť v Belgicku. Zmena cieľa útoku súvisela údajne so zadržaním „kľúčových podozrivých“. Čo bolo terčom islamistov pôvodne, prokuratúra neuviedla.

Belgické médiá dlhodobo špekulovali o tom, že spáchanie atentátu v Bruseli 22. marca súviselo s dopadnutím Salaha Abdeslama, pravdepodobne jediného priameho živého páchateľa novembrových útokov v Paríži.

Spolu s Abdeslamom polícia 18. marca v bruselskej štvrti Molenbeek zadržala tiež ďalšieho islamistu Aminea Choukriho. Krátko predtým policajti v bruselskej štvrti Forest pri love na Abdeslama zabili ďalšieho radikála Mohameda Belkaida.

Na bruselskom letisku Zaventem 22. marca dvaja samovražední atentátnici – bratia Brahim El Bakraoui a Najim Laachraoui – zabili 16 ľudí.

Tretí človek mal na hlave klobúk a spomínaných bratov sprevádzal na letisko, kde nechal bombu. Sám potom odišiel, no polícia ho v piatok zadržala. Ukázalo sa, že tajomným „mužom v klobúku“ bol Mohamed Abrini. Belgické úrady ho v sobotu obvinili z terorizmu.

Krayemovi vraj ‚vymyli mozog‘

Spolu s ním obvinila prokuratúra ďalších troch mužov: Osamu Krayema, Hervého B.M. a Bilala E.M. V stanici metra Maalbeek pri samovražednom atentáte, ktorému podľahlo ďalších 16 ľudí, sa odpálil Khalid El Bakraoui.

Prokuratúra potvrdila skoršie špekulácie médií, že El Bakraouiho do metra sprevádzal ešte jeden komplic. Bol ním práve Osama Krayem (23), ktorý pochádza zo švédskeho Malmö a pred časom mu podľa príbuzných „vymyli mozog“ a on zo Švédska odišiel do Sýrie.

Krayem pomáhal podľa prokuratúry nielen so spáchaním atentátu v bruselskom metre, ale prítomný aj pri nákupu tašiek, v ktorých atentátnici prenášali bomby. Agentúra DPA v sobotu informovala, že vlani v októbri Krayema vyzdvihol v juhonemeckom Ulme Salah Abdeslam, ktorý ho potom odviezol do Belgicka.

Napriek vlne zatýkania zostáva v Bruseli naďalej v platnosti tretí, teda druhý najvyšší stupeň bezpečnostných opatrení. „Možno sú na našom území aj iné (teroristické) bunky, ktoré sú stále aktívne,“ varoval v televízii RTL belgický minister vnútra Jan Jambon.

Abdeslamov otec chce, aby jeho syn vypovedal

Otec Salaha Abdeslama (67) dúfa, že jeho syn bude spolupracovať s úradmi. Uviedol to v rozhovore, ktorý poskytol rádiu Europe 1 pred väzobnou väznicou v Bruggách, kde jeho syn čaká na vydanie do Francúzska.

Abdeslamov otec sa k prípadu svojho syna vyjadril verejne po prvý raz. Dúfa vraj, že Salah bude pred súdom vypovedať. „Kto niečo spáchal, musí zaplatiť,“ uviedol.

„Dúfam, že všetci budú hovoriť,“ povedal s odkazom pre ďalších podozrivých. „Naozaj nechápem, čo sa im preháňalo hlavou,“ dodal.

Abdeslamov otec už takmer nevychádza z domu. Kvôli činom svojich synov je vraj „veľmi smutný“. „Ja som tu v Belgicku už 40 rokov. Boli sme šťastní, bolo nám dobre. Chodili sme von, smiali sme sa. Teraz nemôžeme ani vyjsť z domu,“ povedal.

Salaha Abdeslama zadržala belgická polícia po mesiacoch usilovného pátrania 18. marca v bruselskej štvrti Molenbeek. Francúzsko požiadalo o jeho vydanie, s čím belgický súd súhlasil. Kvôli vyšetrovaniu prestrelky v Belgicku však tento proces v piatok pozastavili.

Brat Salaha Abdeslama Brahim bol jedným z parížskych teroristov. Po útokoch na parížske kaviarne a reštaurácie spáchal na bulvári Voltaire samovražedný atentát.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #útoky v Paríži #Salah Abdeslam #útoky v Bruseli #Mohamad Abrini #Osama Krayem #Khalid El Bakraoui