Macedónska polícia použila proti migrantom v Idomeni slzný plyn

Macedónska polícia použila slzný plyn proti stovkám migrantov, ktorí sa do krajiny pokúsili preniknúť z Grécka.

10.04.2016 12:48
Idomeni, slzný plyn, hranice Foto: ,
Macedónska polícia rozohnala početnú skupinu migrantov pri grécko-macedónskych hraniciach za použitia slzného plynu.
debata (36)

Gréci už ráno varovali, že by mohlo v provizórnom utečeneckom tábore pri Idomeni dôjsť k nepokojom. Objavili sa v ňom totiž letáky, ktoré vyzývali k pochodu na hranicu, informovala agentúra DPA.

Cez plot s ostnatým drôtom na grécko-macedónskej hranici sa pokúsilo násilím dostať zhruba 500 migrantov. Podľa očitých svedkov, ktorých citovala agentúra APA, hádzali migranti na macedónskych policajtov kamene. Tí sa potom skupinu pokúsili rozohnať slzným plynom.

Grécka polícia už ráno varovala, že by mohlo dôjsť v okolí Idomeni k nepokojom. V provizórnom utečeneckom táborisku s 11 000 obyvateľmi sa totiž objavili letáky, ktoré migrantov v arabčine vyzývali, aby sa zhromaždili a vyrazili k macedónskej hranici. Kto letáky vyrobil a rozniesol po tábore, nie je jasné.

Už v polovici marca sa v Idomeni objavili podobné letáky, ktoré nabádali asi 2 000 migrantov prekonať grécko-macedónsku hranicu korytom rieky Vardar. Traja z nich sa pri tom utopili. Tých, ktorí sa do Macedónska dostali, miestni policajti obratom poslali späť.

Podľa gréckych médií za letákovými akciami stoja aktivisti. Dobrovoľníci, ktorí pôsobia v Idomeni, sú v Grécku stále častejšie terčom kritiky, pretože týmito akciami v táborisku sledujú vlastné politické ciele.

Napriek vysokému riziku, že ich deportujú späť do Turecka, dorazilo do Grécka ďalších 162 migrantov. Z tureckého pobrežia doplávali cez Egejské more predovšetkým na ostrovy Chios a Lesbos, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na aténsky krízový štáb.

V celom Grécku sa v súčasnosti zdržuje viac ako 53 000 migrantov. V krajine uviazli po tom, čo štáty pozdĺž takzvanej balkánskej trasy uzavreli svoje hranice.

V pondelok začali presuny migrantov z Grécka do Turecka podľa nedávno uzatvorenej dohody medzi Európskou úniou a Ankarou. Tá platí od 20. marca a predpokladá, že migrantov, ktorí od tohto dátumu priplávajú a nezískajú v Grécku azyl, vrátia.

Za každého vráteného Sýrčana sa EÚ zaviazala prijať priamo z Turecka sýrskeho utečenca s nárokom na azyl. Strop sa stanovil na 72 000 utečencov. V Turecku je v súčasnosti vyše 2,5 milióna sýrskych utečencov.

Únia za pomoc pri zvládaní migračnej krízy Ankare sľúbila okrem iného obnovenie prístupových rozhovorov Turecka s EÚ, zrušenie vízovej povinnosti pre Turkov do konca júna a finančnú pomoc pri zvládaní migračnej krízy.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Macedónsko #utečenecká kríza #Idomeni